Til hovedinnhold

NSA hacket 50 000 datanettverk med ondsinnet programvare

Skandalen når nye høyder.

Pavel Ignatov/Shutterstock.com

For ikke lenge siden ble det klart at Edward Snowden har lekket hele 200 000 dokumenter til pressen, og at avsløringene dermed kom til å fortsette en lang stund til.

Det tok ikke lange tiden før sagaen fortsatte. En bunke nye Snowden-dokumenter har nå avdekket flere høyst dubiøse spionmetoder til NSA som løfter den allerede store skandalen til atter nye høyder.

Infiserte 50 000 nettverk

Den nederlandske avisen NRC Handelsblad har fått tilgang til dokumenter som viser at NSA har infisert hele 50 000 datanettverk over hele verden med ondsinnet programvare designet for å stjele sensitiv informasjon.

Teknikken omtales i dokumentene som «Computer Network Exploitation» (CNE) og skal visstnok være den samme metoden som ble brukt av det britiske søsterbyrået GCHQ til å hacke den belgiske telegiganten Belgacom i september.

Ifølge dokumentene disponerer NSA en egen «hackeravdeling» bestående av over ett tusen hackere som jobber med å plante den ondsinnede programvaren. Avdelingen skal ha infisert så mange som 20 000 nettverk allerede i 2008, og nå er tallet altså oppe i over 50 000.

Skandinavia tilsynelatende rammet

Programvaren kan ligge på systemene i flere år uten å bli oppdaget og kan enkelt fjernaktiveres kun ved å trykke på en knapp.

Et av dokumentene NRC Handelsblad mottok er en grafisk oversikt (se bilde nederst) som tydelig viser hvor de ulike nettverkene befinner seg og hva slags «tilgangsklasse» de tilhører. Etter denne oversikten å dømme ser det ikke ut til at Skandinavia heller er skånet.

Det er uklart akkurat hvor mye og hva slags type informasjon NSA har hentet inn gjennom denne teknikken, men med tilgang på 50 000 nettverk er det sikkert ikke lite. NSA hadde ingen kommentar til dokumentene da NRC kontaktet dem.

EU er lei av NSA-spionasjen: Vil opprette et eget etterretningsbyrå »

Foto: NSA

(Kilde: NRC Handelsblad, via ZDnet, The Verge)

annonse