Til hovedinnhold

Snart kommer OLED-lampene

Disse blender ikke øynene dine.

Acuity Brands

Kanskje har du allerede byttet ut vanlige lyspærer med sparepærer eller LED-lys i lampene dine, men snart kommer det noe enda bedre på markedet: Snart kan kutte ut lampeskjermer, lysarmaturer og kanskje til og med spotter med OLED-lamper.

Ifølge Cnet er forskjellen at lyset fra en OLED-lampe ikke er blendende på samme måte som lyspærene som er i bruk i dag. Du kan stirre rett opp i lampen uten å bli blendet, fordi selve lysskilden er litt svakere, og samtidig blir lyset fordelt på en større flate. Dette gir helt nye muligheter hva gjelder lampedesign.

Sett lyset?Foto: YouTube

LED-lamper vs. OLED-lamper

Ikke minst er OLED-lampene svært energieffektive. Der en 40 Watts lyspære gir omtrent 450 lumen, vil en OLED-lampe som er i salg i USA nå bruke 8 Watt for å produsere 345 lumen. Nyere LED-lamper er også energieffektive, og kan lyse sterkere enn OLED-lamper. Derfor vil LED-lys fortsatt være å foretrekke i rom som krever sterk belysning.

OLED-panelene er utskiftbare, akkurat som lyspærer. Levetiden for en OLED-lampe skal være mellom 30 000 og 40 000 timer, mens LED-lys normalt varer i opp mot 50 000 timer.

Koster fra 1500 kroner

I USA er produsenten Acuity Brands først ut med å selge slike lamper på privatmarkedet. Vi finner ingen norske forhandlere som foreløpig har tatt inn OLED-lamper, men det kommer ganske sikkert etter hvert.

Prisene på de to lampene Acuity Brands selger via butikkjeden Home Depot koster 1500 kroner og 2000 kroner. De opplyser til Cnet at OLED-lamper etter hvert vil komme i mange prisklasser.

I årene som kommer tror produsenten at de skal klare å gjøre OLED-lampene billigere og enda mer energieffektive. Videre ønsker de å tilby ulike farger, og snakker også om å kunne styre dem via smart-hjemløsninger eller apper.

Her forklarer produsenten litt mer om fordelene med OLED-lamper:

Snart kan det komme billige smartlyspærer
Koster bare en brøkdel av Philips Hue-pærene »

(Kilder: Cnet, Acuity Brands)

annonse