Til hovedinnhold

Nye Intel-hovedkort dominerer på Computex, men AMD har også noe på gang

Intels nye prosessorplattform ser ut til å få god hovedkortstøtte.

Taiwan/Tek.no: Intel har dratt duken av sine nye prosessorer. Ikke bare fikk vi den ryktede Core i9, men de slapp like godt en helt ny serie i form av en Core X-Series med både i5- og i7-prosessorer i kurven.

Her på messegulvet på Computex har vi da også fått se en rekke hovedkort med X299-brikkesettet, som altså kreves når de nye prosessorene skal tas i bruk.

Men Intel er ikke helt alene om å være nye på veggene her i Taipei. For hos ASRock fant vi da også et par X399-hovedkort stilt ut.

X399 er navnet AMD har valgt for brikkesettet som skal støtte Threadripper-prosessorene, som altså vil ha opptil 16 kjerner.

Både AMDs og Intels nye brikkesett er påtenkt HEDT-markedet (High-End Desktop), som inntil i vinter har vært dominert av Intels ekstremprosessorer.

Dugelig med Intel-kort

Basert på hva vi har sett av antall hovedkort med X299 og X399, er sistnevnte i kraftig mindretall. Så det ser ikke ut til at AMD vil kunne svare Intel med den kommende Threadripper sånn helt umiddelbart.

Et eksempel på et X299-hovedkort er ASRock X299 Taichi. Den stod utstilt sammen med en PC som visstnok hadde en «Intel Core i7-7900X» – en prosessor som ikke finnes.

På den annen side kjenner vi nå til tikjerneren Core i9-7900X, som altså skal være den svakeste prosessoren i Core i9-flokken. En representant fra ASRock mente da også at det måtte være en skrivefeil.

Vi liker for øvrig at ASRock har fått snekret sammen et X299-hovedkort i Mini-ITX-størrelse. Som til og med har plass til tre M.2-SSD-er.

Prototyper av X399

Det var blant ASRocks hovedkort for AMD Ryzen og AM4-plattformen vi så de to hovedkortene for Threadripper: X399 Taichi og X399 Professional Gaming. Den helt store forskjellen ser vi dog ikke – layouten er tilnærmet identisk og de har de samme oppgitte spesifikasjonene.

Ifølge ASRock snakker vi her i stor grad om prototyper som muligens får noen forandringer, og det bør jo komme dersom det ikke skal være noe annet enn en rent kosmetisk forskjell på de to modellene.

Med tanke på at ASRock er de eneste vi har sett med et par X399-modeller på veggen – som sågar er uferdige – ser det ut til at det fremdeles er noen måneder til AMD får en mulighet til å svare på Intels Core X-serie.

Men det er uansett liten tvil om at prosessoråret 2017, som allerede har gitt oss Kaby Lake og overraskelsen Ryzen, har enda mer spenning å tilby oss.

annonse