Til hovedinnhold

SMS feller mordere

Forskerne kommer med sine funn under British Association Science Festival, og det er dr. Tom Grant, nestsjef på Forensic Linguistics-avdelingen ved Aston University som har utført studien.
Han mener framskritt i språkforskningen gjør det mulig å identifisere nøyaktig hvem som har sendt en tekstmelding, basert blant annet på stavemåter og formuleringer.
Brukt i drapssak
Grant viser til saken mot David Hodgson, som ble dømt for mordet på Jenny Nicholl tidligere i år - til tross for at liket aldri ble funnet. I tekstmeldinger han sendte fra hennes mobil etter hennes død, stavet han ord forskjellig fra hvordan Nicholl vanligvis skrev disse, og Grant mener det peker mot at Hodgson er drapsmannen.
Forskerens team har utviklet en metode som avgjør hvor lik en tekstmelding er en annen, og i drapssaken analyserte de meldingene både Hodgson og Nicholl skrev før sistnevnte forsvant. Deretter ble et tredje sett SMS-er analyser – de som ble sent fra Nicholls telefon etter hennes forsvinning.

Til retten
Denne type analyse rører ved likeheter og ulikheter ved meldingene som kan brukes til å avgjøre hvem som var den egentlige senderen. I dette spesifikke tilfellet ble metoden brukt til å vise at Hodgson hadde sent meldingene fra Nicholls telefon – etter at hun var forsvunnet.
- Dette fremmer en endring fra eksperters meningsbaserte bevis til mer metodologiske stabile og emirisk testede teknikker, sier Grant.
Denne metoden for å analysere tekst er foreløpig ikke i bruk i retten, men Grant mener det vil skje i løpet av tre til fire år.

Mer om
annonse