Til hovedinnhold

Nå blir DVD-plater dyrere

Taiwans største produsent av platene varsler prishopp.

Etterspørselen etter CD-er, DVD-er og Blu-ray-plater synker, og i fjor stanset flere mindre aktører produksjonen av de optiske platene. Bransjen sliter delvis som følge av den turbulente situasjonen i verdensøkonomien, men også fordi alternativene til datalagring på optiske plater har blitt flere, bedre og billigere.

Minnepinner og tilsvarende teknologi har overtatt mye av rollen for å flytte på filer som CD-ROM-en tidligere fylte, og det finnes nå dusinvis av veletablerte aktører innen skylagring for både privatpersoner og bedrifter. I tilleg har harddisker blitt rimelige nok til at mange har gått helt over til disse for sikkerhetskopiering.

Med færre tilbydere på markedet er prisene på alle typer optiske medier ventet å stige. CMC Magnetics er Taiwans største produsent av platene, og styreformann Robert Wong sier til bransjenettstedet Digitimes.com at de forventer et prishopp opp mot 50 prosent. Han ser for seg at dette vil komme i løpet av andre halvår 2013, ettersom flere av de mindre produsentene fortsetter å stanse samlebåndene gjennom første halvår.

Opp, ned, og opp igjen

I utgangspunktet var det ventet et fall på 10 til 15 prosent i den globale etterspørselen for optiske medier gjennom 2012. Wong indikerte dog at en stigende en apetitt for DVD-er i fremvoksende markeder, samt bedre tall enn ventet for Blu-ray i modne økonomier, vil føre til at det endelige fallet i etterspørsel blir i underkant av 10 prosent.

Ettersom mange leverandører kutter ut sine optiske medier vil også mange benytte siste del av 2013 for å tømme lagrene sine, som vil føre til at prisene da synker igjen – om enn bare for en stund. Når lagrene er tømt vil sannsynligvis prisene igjen gå til værs, mens bransjen blir ferdige med å reposisjonere seg.

Det kan med andre ord være en god idé å fylle lageret med billige brennbare plater mens muligheten er der, med mindre man har muligheten til å migrere til annen teknologi.

(Kilde: Digitimes.com, Sweclockers)

annonse