Til hovedinnhold
NyhetSlik blir entusiast-prosessoren Haswell-E

Slik blir entusiastprosessoren Haswell-E

Detaljer om den kommende toppmodellen er lekket.

Intel

Mens vi ennå venter på entusiastutgavene av Ivy Bridge-prosessorene, Ivy Bridge-E, har det allerede nå dukket opp informasjon om toppmodellene til den nye generasjonen, altså Haswell-E.

Haswell-E-prosessorene skal ikke lanseres før i andre halvdel av 2014, men takket være lekket markedsføringsmateriale som ble fanget opp av VR-Zone, er flere detaljer om modellene nå offentlige.

Endelig åtte kjerner

I følge informasjonen skal Haswell-E komme i to utgaver, hvorav én leveres med seks kjerner og den andre med hele åtte kjerner, som den første i sitt slag fra Intel for forbrukermarkedet. Hittil har Intel kunnet by på maksimalt seks kjerner, og det inkluderer de kommende Ivy Bridge-E-modellene.

Foto: Intel

Nye Haswell-E benytter selvsagt Hyper-threading, noe som innebærer at den kraftigste modellen får hele 16 tråder til disposisjon, mens den andre får 12. Prosessorene får ellers 2,5 MB L3-cache per kjerne, altså opptil 20 MB. TDP vil ligge på 130 watt – 140 watt.

Haswell-E skal ellers henvende seg til overklokkere og vil komme med åpne multiplikatorer, som gjør prosessen enklere. 40 PCI Express 3.0-kanaler gir i tillegg plass til blant annet fire skjermkort.

Foto: Intel

Nytt brikkesett med DDR4-støtte

Den andre store nyheten er at Haswell-E kommer med Intels nye brikkesett, kalt X99 «Wellsburg». Dette brikkesettet vil ha støtte for den nye minnestandarden DDR4, med frekvenser på 1333 MHz, 1600 MHz, 1866 MHz eller 2133 MHz, om vi skal tro ryktene hos VR-Zone.

X99-brikkesettet skal videre søtte hele 14 USB 2.0-utganger, hvorav opptil seks kan konfigureres som USB 3.0. I tillegg finnes støtte for maksimalt 10 SATA-kontakter på 6 Gbit/s. Settet vil ha en TDP-verdi på 6,5 watt.

Haswell-E kommer også med ny sokkel, døpt LGA 2011-3. Dette blir en ny utgave av den eksisterende LGA 2011-sokkelen, med samme dimensjoner som tidligere, men med et nytt design som skal gjøre den mer effektiv.

Utover dette foreligger det ingen prisopplysninger eller modellbetegnelser til de kommende entusiastprosessorene fra Intel. For flere detaljer kan du gå til VR-Zone.

Haswell-prosessorene er endelig lansert: Vi testet den foreløpige toppmodellen »

(Kilder: VR-Zone, TechPowerUp, Sweclockers)

annonse