Canon slipper spesialkamera
Canon EOS 60Da er spesialtilpasset for astrofoto
– Hva er det særeste du kan huske at Canon har sluppet?
Dette spørsmålet fikk Akams utsendte av Canons produktsjef for noen dager siden, midt i lunchen. Måltidet ble raskt glemt, og frenetiske forsøk på å komme på merkelige påfunn av verdens største kameraprodusent. Støvsugeren? Nei, den var falsk. Hva med musen med innebygget kalkulator? Kanskje 200-400 mm med innebygget telekonverter, eller det heller merkelige 200 mm f/5.6-objektivet som Canon har patent på, men aldri sluppet? Eller kanskje EF-M, et EOS-kamera uten autofokus? Mulighetene var mange, for Canon har ikke sluppet få sære greier i årenes løp.
Ingen av de tilstedeværende tenkte imidlertid på 20Da, den infrarøde versjonen av mer normale 20D. Noe slikt har vi ikke sett siden Fujifilm lanserte Fujifilm IS Pro sommeren 2007. Ingen av de fremmøtte klarte altså å gjette at det Canon nå skulle vise oss var EOS 60Da, en spesialversjon av 60D ment for astrofoto.
På så godt som alle måter er Canon EOS 60Da identisk med sin mer kjente navnebror 60D, som vi har både skrevet om og testet tidligere. Det eneste punktet hvor de er ulike, er i filteret som sitter over selve bildebrikken. I vanlige kameraer filtreres infrarødt lys bort før det når selve bildebrikken, for å unngå at det skal påvirke fargegjengivelsen på uønsket vis. I Canon EOS 60Da og tilsvarende kameraer, er imidlertid dette filteret endret for å slippe gjennom mer infrarødt lys av en spesiell type kjent som hydrogen alpha.
Hydrogen alpha er en type IR-lys som dannes når hydrogenatomer ioniseres i store stjernetåker i verdensrommet. Mye av lyset som sendes ut fra slike motiver er nettopp i form av hydrogen alpha, og astrofotografer er nettopp derfor interessert i å fange inn så mye som mulig av dette. 60Da slipper i følge Canon gjennom ca tre ganger så mye lys av denne typen som et vanlig kamera gjør.
Canon EOS 60Da blir tilgjengelig i Norge i april, til en veiledende pris på 11 990 kroner. Til sammenligning fikk Canon EOS 60D en veiledende pris på 9999 kroner ved lansering.
For folk som driver med astrofoto eller timelapse, enten det nå er gjennom teleskop eller ikke, er det å ta mange bilder med fast intervall helt essensielt. Dette tilbyr Canon gjennom sin fjernutløser TC-80N3, som har innnebygget funksjon for slikt, men den passer i utgangspunktet ikke til 60D/60Da. Det gjør de nå noe med, og man vil kunne benytte sin TC-80N3 ved hjelp av en overgang (RA-E3) som du kan se på bildet nedenfor. Astrofoto krever også en litt annen tilgang til strøm enn vanlig fotografering gjør, så derfor følger veggstrømadapteren ACK-E6 med i pakken med EOS 60Da.
Nedenfor kan du se forskjellen mellom et bilde tatt med et vanlig 60D og et 60Da. Før muspilen over bildet for å se 60Da-bildet. Når muspilen ikke er over bildet, er det bildet fra 60D som vises.
Vil du lese mer om astrofoto kan du se nærmere på våre guider om emnet:
- Akams astrofotoguide, del 1, om ulike typer teleskop
- Akams astrofotoguide, del 2, om ulike teleskopmontasjer og stativer
- Akams astrofotoguide, del 3, om astrofoto med det utstyret du allerede har
- Akams astrofotoguide, del 4, om hvordan du kobler et kamera til teleskopet ditt