Til hovedinnhold

Takket nei til Photoshop i 1988

Adobe Photoshop 1.0 slik det så ut for over 20 år siden.

Med anslagsvis over ti millioner brukere verden over, er Adobe Photoshop uten tvil det mest brukte bildebehandlingsverktøyet den dag idag. “Å photoshoppe” har blitt et uttrykk som ikke bare de fleste fotografer kjenner til, men også folk uten noe fotoerfaring på profesjonelt nivå. Med andre ord, Photoshop har blitt et kulturelt fenomen og brukes hos stadig flere fotointeresserte.

Les også: Test:Picnik

Likevel måtte også denne suksessen starte et sted. Hadde historien vært annerledes hadde vi ikke kjent til Adobe Photoshop, men derimot Nikon Photoshop, ifølge petapixel.com. Det var under Macworld-konferansen i 1988 at to to brødre, som lenge hadde jobbet med en programvare for bildebehandling, tok kontakt med Nikon med et tilbud om å selge rettighetene til kameragiganten. Brødrene var Thomas og John Knoll, og programmet de hadde utviklet het Photoshop.

Les også: Photoshop Elements

Til tross for at både hovedkvarterene i Europa, og Amerika viste stor interesse for programvaren, vendte eierne i Japan tommelen ned for ideen. Ifølge hovedkontorene i Japan var det lite interesse for slike programmer, melder Petapixel.com

Knoll-brødrene ga seg imidlertid ikke og tok kontakt med Kodak og andre store kameraprodusenter uten å få napp. Det var ikke før programvarebedriften Adobe Systems kjøpte opp rettighetene kort tid etter at programmet ble en virkelighet. Første versjon av programmet, Photoshop 1.0, ble utgitt i 1990. Idag er Photoshop et av de mest kjøpte programmene for programvaregiganten. Adobe hadde i 2009 en aktiva omsettning på hele 7.28 milliarder dollar, ifølge Wikipedia.com.

Les også: Fjernet person fra bildebeviset

annonse