Til hovedinnhold

Nå kan det bli slutt på kjedelige bilturer

General Motors viser interaktive vinduer for de i baksetet.

For mange, og da spesielt barn og unge, kan det være ganske så kjedelig å sitte i baksetet på en bil i time etter time. Nå har forskere fra General Motors og en gruppe studenter ved Bezalel Academy i Israel funnet en høyteknologisk løsning på problemet.

I fremtiden skal man kunne ta på og samhandle med interaktive menyer, figurer og så videre på bilvinduet, for å leke, løse gåter, skrive beskjeder eller hva annet utviklere og forbrukere kan finne på.

Tar informasjon fra omgivelsene

Ved å ta i bruk eksisterende, men dyr, skjermteknologi har forskerne og studentene skapt et underholdningssystem som har resultert i et trykksensitivt vindu i baksetet. Prototypen benytter seg av bilens informasjonssystem om for eksempel hastighet og hvor man til enhver tid befinner seg via GPS, samt trådløst Internett.

Ideen om det interaktive bilvinduet kom til etter at General Motors' prosjekt Windows of Opportunity (WOO) spurte de israelske studentene om å finne på nye måter for å hjelpe passasjerer i baksetet, og da spesielt barn, med å berike opplevelsen på veien.

Bil-apper

Fire eksperimentelle "apper" er foreløpig utviklet i prosjektet, og disse har fått navnene Otto, Foofu, Spindow og Pond. Otto er en animert figur projisert over den passerende bakgrunnen, og som responderer i sanntid på bilens ytelse, været og landskap. Hensikten er å lære passasjerene om omgivelsene på en morsom og leken måte.

Foofu lar passasjerer skape og utforske ved å tegne på vinduet med fingeren, mens Spindow likner på en sosial media-app som kan koble passasjerer over hele kloden sammen.

Pond lar passasjerer streame og dele musikk med andre biler på veien, laste ned favorittlåter og dele meldinger med andre passasjerer.

General Motors har ingen umiddelbare planer om å lansere det interaktive bilvinduet i biler, men det gjenstår å se hva fremtiden vil bringe.

Se en video av konseptet på YouTube:

(Kilde: General Motors)

annonse