Tek.no

Nyhet

AirPods vil kunne få lengre levetid med iOS 14

Apple introduserer «smart lading».

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Torstein Norum Bugge
24 Juni 2020 12:45

Apple lanserte sitt nyeste mobiloperativsystem, iOS 14, på lanseringseventet sitt i forbindelse med utviklerkonferansen WWDC 22. juni. Oppdateringen kommer med en bråte små og store endringer, blant annet «widgets» og en helt ny måte å organisere hjemskjermene på (begge relativt inspirert av Android).

The Verge melder imidlertid om at også AirPods-brukere får godbiter i oppdateringen, og overraskende nok er dette knyttet til levetiden deres.

Nærmere bestemt har Apple implementert et nytt system for å redusere slitasjen på øreproppenes batterier, ved å la telefonen lære seg når du typisk lader proppene og automatisk tilpasse ladingen.

Dette er mer eller mindre det samme vi har sett i for eksempel Sonys telefoner, der telefonen over tid lærer seg rytmen din og holder batterikapasiteten på 80 prosent helt frem til rett før du plugger den ut. I dette lille tidsrommet vil telefonen forsøke å «sprinte» opp til 100 prosent. Teslas elbiler har også lenge hatt lignende funksjonalitet.

Batterier liker seg ikke på 100 prosent kapasitet

Grunnen til at dette gjøres er fordi batterier helst liker seg på rundt 80 prosent kapasitet, og slites ut av å holdes enten veldig utladet eller helt fullt oppladet over tid. Og dette gjelder selvsagt ikke bare telefoner og biler, men også ørepropper.

Over tid vil slik «smart» lading kunne utvide levetiden på batteriene i dingsene dine, og dette er enda viktigere i dingser med bittesmå batterier, slik som Apples AirPods. Her er det langt færre battericeller, og dermed vil det også være større risiko for at enkeltcellene slites ut.

Apples AirPods har veldig små batterier, slik at det fort merkes når enkeltceller blir utslitt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

AirPods er også et produkt som er notorisk vanskelig å reparere, så du kan bare glemme å bytte ut disse batteriene om de skulle bli helt utslitte over tid - noe de også har for vane å gjøre, gjerne etter to-tre år.

– Vi mener det er innenfor å tolke forbrukerkjøpsloven slik at Airpods har fem års reklamasjonsfrist. Hvis den reduserte batterikapasiteten ikke skyldes brukerfeil, så kan du klage til selger, sa jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Tek.no i høst.

Denne endringen er likevel sannsynligvis en gledelig nyhet for mange AirPods-eiere der ute.

Hvis du vil se selv hvor vanskelig det er å ta fra hverandre proppene, har selvsagt folkene borte hos iFixit tatt dem grundig fra hverandre i tusen små biter allerede:

annonse

Les også