Nyhet

Kamera under skjermen er endelig mulig

...og uten å ofre bildekvaliteten på kamera eller skjerm.

Illustrasjonsbilde fra Visionox.

Det har lenge vært snakket om å få kameraer under skjermen på mobiltelefoner, for å kunne gjøre telefonen rammeløs uten å samtidig måtte gjøre innhugg i skjermen eller lage motoriserte kamera. Oppo var i fjor de første som viste frem en prototyp med kamera under skjermen, men da med sterkt redusert bildekvalitet.

Nå melder GSMArena om at den kinesiske OLED-produsenten Visionex etter sigende skal ha patentert en metode for å implementere kameaer under OLED-skjermer, uten å ofre bildekvaliteten.

Og enda viktigere: de er klare til å masseprodusere disse skjermene. Dette betyr ifølge PhoneArena at andre produsenter nok også er kommet langt i utviklingen av denne teknologien, og at vi det neste året vil kunne se et potensielt ras av toppmodeller med slik kamerateknologi fra en rekke produsenter.

Illustrasjonsbilde fra Visionox.

Samsung har lenge hatt et patent på et kamera under skjermen, som visstnok skal basere seg på den eksisterende «hole punch»-teknologien deres. I stedet for å ha et hull direkte i skjermen virker imidlertid planen heller å være å ha et panel som er så tynt at det er gjennomsiktig over kameradelen, slik at det kan skrus av og slippe inn lys til sensoren. Teknologien som har blitt brukt til å lage «hole punch»-skjermene i dagens Galaxy S20-telefoner kalled «HIAA1», og den nye, forbedrede varianten vil ikke overraskende gå under navnet «HIAA2». Navnet står for «hole-in-active-area».

Organiserer pikslene rundt kameraet annerledes

Visionex har en annen fremgangsmåte enn Samsungs patenterte metode. Det kinesiske selskapet skal ifølge det de selv har publisert ha arbeidet frem en metode for å organisere pikslene som finnes direkte over og rundt kameraet annerledes enn ellers, og det er denne organiseringen som i hovedsak lar kameraet «se» gjennom skjermen.

Organiseringen inkluderer også muligheten for å skalere oppløsningen rundt kameraet til lavere oppløsninger for å redusere lysblokkasjen.

Oppos prototype på kamera-under-skjerm.

Det er imidlertid hundrevis av andre patenterte teknologier som også virker inn her, og som gir et grønt lys for masseproduksjon. Eksempelvis bruker Visionex etter sigende en unik blanding av «ulike organiske og ikke-organiske materialer», som til sammen er mer gjennomsiktige enn det som tidligere har vært mulig å fremstille. Også har de selvsagt utviklet programvare som optimiserer skjermens oppførsel som syr det hele sammen.

Nøyaktig når vi vil se teknologien i et vanlig produkt første gang er uvisst, men det burde være liten tvil om at det nå er på vei.

Les også
Dette skal være Samsungs neste flaggskip
annonse