Til hovedinnhold

– Ikke simuler coronaviruset

Advarer mot å bruke spillet Plague Inc. for å simulere Coronavirusets spredning.

Plague Inc. er et spill der du kan simulere all slags sykdommer.
Flickr/Nicolo Lazzati/Skjermdump/montasje

Ndemic Creations, skaperne av spillet Plague Inc., advarer ifølge ArsTechnica mot å simulere spredningen av coronoviruset i det populære spillet. Plague Inc. lar deg simulere en helt egen sykdom og forsøke å smitte så mange mennesker som mulig verden over for å «vinne».

Coronoviruset, som i ytterste konsekvens kan ha dødelig utfall, har så langt først og fremst hatt oppblomstring i Kina. Dette har fått mye omtale, også i teknologimediene; utbruddet ser nemlig ut til å kunne forsinke lanseringen av årets første iPhone, som var ventet i mars.

Vi kan altså allerede nå så vidt se antydningene av langtrekkende konsekvenser, men hva om det skulle spre seg videre? Det var nettopp det mange spillere verden over lurte på da de bestemte seg for å gjenskape viruset i Plague Inc. Ved å oppgi de omtrentlig samme egenskapene som viruset har og sette starten på utbruddet i Kina begynte mange å spå hvordan en eventuell fortsettelse kunne se ut.

– Spillet vårt er ikke en vitenskapelig modell

Det er nettopp dette Ndemic Creations ikke hadde noe særlig til overs for, og derfor sendte de ganske raskt ut en pressemelding med advarsler. Her kan vi blant annet lese følgende (oversatt fra engelsk):

– Vær så snill å husk at Plague Inc. kun er et spill, og ikke en vitenskapelig modell. Utbruddet av coronaviruset er høyst reelt og påvirker et enormt antall mennesker. Vi oppfordrer alltid spillere til å få informasjon direkte fra helsemyndigheter.

Dette er pressemeldingen som ble publisert på Ndemic Creations sider.
Skjermdump

Videre presiserer også selskapet at selv om de har designet spillet for å både være realistisk og informativt, ønsker de ikke å fyre opp under bekymringer rundt ekte problemer.

Skaperne av spillet oppgir også at de hver eneste gang de åtte årene spillet har eksistert har sett et hopp i antall aktive spillere når et nytt, stort sykdomsutbrudd finner sted. Med andre ord virker det som om det er mange som ønsker å simulere hvordan en eventuell videre spredning kan foregå, men det spørs til syvende og sist om Plague Inc. er en nøyaktig nok simulering til å kunne si noe sikkert om dette.

annonse