Til hovedinnhold
NyhetSjekk ut disse hjernetrim-appene

Hjernetrim-apps for Android og iPhone

Før du søker medlemskap i Mensa bør du mestre disse.

Som komiker og sosiologi-utdannede Harald Eia langt på vei konkluderte med i NRK-programmet Hjernevask, er mange av våre forutsetninger i livet biologisk betinget. Kanskje er du flinkere til å forstå matematiske formler enn til å tegne en hånd? Kanskje ser du ofte logiske sammenhenger, selv om du har en tendens til å overse detaljer?

Folk er forskjellige, men felles for de fleste av oss er at vi kan trene opp ting som hukommelse, reaksjonsevne, konsentrasjon, og logikk. Ja, selv kreativitet skal etter sigende kunne læres.

Hjernetrim på mobilen har nå begynt å bli ganske populært, og det er ikke lenger bare Sudoku-apper som gjelder. Vi har testet ut noen av de du finner i Android Market og i Apple App Store, med blåøyd klokkertro på at Mensa-medlemskap er innen rekkevidde...

The Moron Test

The Moron Test

Vi starter med The Moron Test til Android, bare for å sjekke at vi ikke er helt på jordet. Dette går ut på at du skal følge instruksjonene - til punkt og prikke - mens du utfører ulike oppgaver på skjermen. Det kan være alt fra å trykke den blå knappen x antall ganger eller rangere ender etter størrelsen på øynene deres, til å finne den riktige puslespillbiten som mangler i et bilde. Ganske ofte får du beskjed om at du ikke må stole på de de neste instruksene, og så vil det kanskje stå "Continue" på en knapp du ikke skal trykke på. Da må du starte på nytt.

De første gangene føler du deg kanskje som en "moron" (= tulling) når det går litt fort i svingene. Dette går nemlig på tid. Du vil imidlertid ganske kjapt huske hva du skal gjøre fra steg til steg og komme gjennom brettene. The Moron Test er absolutt underholdene, som et hvilket som helst mobilspill, og vi innbiller oss at det har en viss effekt på korttidsminnet også.

Gratisversjonen av The Moron Test gir deg første brett. Vi valgte å kjøpe fullversjonen til 5 kroner, etter å ha blitt bitt av basillen.

Last ned gratisversjonen av The Moron Test i Android Market

...eller kjøp fullversjonen

The Moron Test finnes også til iPhone. For fullversjonen må du ut med 7 kroner.

Dumbometer Lite: The Idiot Test

I samme gate finner finner Dumbometer Lite til Android. Dette går i bunn og grunn ut på nøyaktig det samme som The Moron Test, men grafikken og layouten er kanskje et lite hakk dårligere. Det er likevel et nesten like morsomt tidsfordriv. En positiv detalj er at du får karakterer etter amerikansk skala (A-F), noe som tydeliggjør om du er en "idiot" eller ikke.

Gratisversjonen gir deg hele 100 oppgaver, og for en 5-er får du 70 til.

Her laster du ned gratisversjonen av Dumbometer Lite i Android Market

...og her finner du fullversjonen til 5 kroner

Det finnes mange tilsvarende apper i Android Market og i Apple App Store.

The Idiot Test 3

Har du en iPhone kan du for eksempel gå videre til The Idiot Test 3, som egentlig var vår favoritt i denne hjernetrim-sjangeren. Årsaken er at grafikken er enda bedre, karaktergradene hakket morsommere, og selve oppgavene hakket mer utfordrende.

Sudoku, Soduku, Suduko

Sudoku

Kryssord med tall, på japansk kalt "Sudoku", har forbausende lite med matte å gjøre. Det går ut på å fylle ruter og rader med tall fra 1-9, slik at ingen tall står dobbelt på rekke eller i en enkelt rute. Her gjelder det å skaffe seg overblikk og plassere tallene på samme måte som brikker i et puslespill. Selv på begynner-nivå er det tilfredsstillende å løse et Sudoku-brett, og hvis dette er noe for deg finner du haugevis av apps med oppgaver på alle nivåer i både Android Market og Apple App Store.

Vi har imidlertid ikke brukt mye tid på Sudoku-appene, fordi selve konseptet er temmelig likt for alle sammen. Her har du noen gode alternativer, med størst fokus på grafikk og layout.

Til iPhone: Tap Soduku (gratis), Sudoku101 (gratis, nybegynner), Sudoku Pro 2 (21 kroner), :) Sudoku (21 kroner).

Til Android: Sudoku Free Free (gratis), Enjoy Sudoku (17 kroner), Sudoku Plus (gratis), Sudoku (17 kroner).

Qvoid til iPhone og iPad

Qvoid

Vår søsterside Gamer.no har nylig testet iPhone-spillet Qvoid. Hvis du virkelig vil teste om de små grå klarer å prestere under press, kan dette være spillet for deg. Qvoid kan virke svært avansert til å begynne med, og enda litt mer avansert når du kommer skikkelig i gang, men gøy er det.

- Se for deg en kube med seks hvite sider på et rutenett. Rutenettet er svart, med unntak av noen farvede ruter. Disse rutene kan «fanges opp» av en side på kuben, og om denne siden så treffer en tilsvarende farvet rute, forsvinner både ruten og den farvede siden for godt. Målet er å gjøre dette til alle de farvede rutene på brettet blir borte, forklarer Lars Devold i anmeldelsen på Gamer.no.

Kjøp Qvoid for 14 kroner til iPhone i App Store

...eller betal det samme for iPad-versjonen av Qvoid.

Wordfeud

Wordfeud

Vi har skrytt av Wordfeud til Android ved et par tidligere anledninger, men da først og fremst som underholdning eller en fin måte å drepe dødtid på. Som hjernetrim - eller i alle fall til utvikling av ordforrådet - fortjener det også ros. Dette er altså langt på vei det samme som det populære brettspillet Scrabble, der du skal forme ord og få poeng deretter.

Wordfeud kan spilles på en rekke språk, så her kan du også øve på dine ferdigheter i et fremmedspråk, så vel som norsk.

Her finner du Wordfeud til Android (gratis) - og den reklamefrie versjonen koster 17 kroner.

Wordfeud til iPhone finner du her, og denne kan oppgraderes for 21 kroner til den reklamefrie versjonen.

Merkevareversjonen av Scrabble som du finner i App Store, er rett og slett ikke like bra. Men til iPad er denne et godt alternativ, hvis du ser bort ifra at den koster 49 kroner.

Mensa Brain Test

Mensa Brain Test

Så til generalprøven, selveste Mensa Brain Test til iPhone. Dette er den offisielle Mensa-appen, utviklet av de som angivelig skal ha en IQ høyere enn 98 prosent av verdensbefolkningen. Hvis du ikke står med glans her, så er det ingen vits å søke om medlemskap i den sære smartingklubben deres.

Her vil du finne typiske oppgaver som tvinger hjernen til å finne en logisk sammenheng, som for eksempel å se hvilken form som ikke hører hjemme blant de andre. Du vil også få bryne deg på engelske antonymer, og her vil du muligens slite mer enn om testen var på norsk. Eksempelvis: "Problem is to Solution as Question is to..." Det du tror er et riktig Answer, kan fort bli feil i Mensa Brain Test, for hele testen går på tid. Likevel kommer du inn i dette etter hvert, så noe stort problem er det nok heller ikke om du er litt over middels god i engelsk.

Ikke ta Mensa Brain Test i når du har korte pauser eller sitter på bussen - her kreves tid. Du kan velge om du vil ta en test på 20, 40 eller 60 spørsmål, og scorer du høyt - eller latterlig lavt - kan du dele IQ-summen på Facebook eller per e-post. Grunnet en lei strekk i motivasjonen har undertegnede ikke fullført den lange testen, men det betyr ikke at du behøver å være like dum.

Kjøp Mensa Brain Test for 14 kroner i App Store - og sett selvtillitten din på en skikkelig prøve.

Det minste du kan gjøre

Hvis du - som vi - tror at en tullete mobil-app kan få oss til å huske bedre eller øke ordforrådet, fortjener vi kanskje ingen plass i denne kjipe Mensa-klubben. Tar du imidlertid effekten du vil oppnå ved å bruke disse appene med et glimt i øyet, har du definitivt alt å vinne og ingenting å tape. "Han som har begynt, er halvferdig", som Horace sier.

Visdom er dessuten en av mange menneskelige egenskaper som ikke kan måles i IQ.

Har du flere gode forslag til hjernetrim-apps? Kommenter i forumet!

annonse