Til hovedinnhold

Verden over klamrer brukerne seg fast til Windows 7

Windows 10 sliter fortsatt med å overbevise massene, viser nye tall.

Shutterstock

Det er alltid smertefullt å forlate et trygt og hjemmekoselig operativsystem, og kanskje mer enn noe annet gjelder dette for Windows-brukere. Nærmest hver eneste gang en ny Windows-versjon lanseres ender det i høylytte protester, og spesielt Windows 8/8.1 har slitt med oppslutningen – kanskje aller mest på grunn av det radikalt annerledes designet.

Nå melder CNET om nye tall, som viser at Windows 10 også sliter med oppslutningen – til tross for at alle brukere med Windows 7 eller nyere får oppgraderingen gratis.

Windows XP har fortsatt høyere oppslutning

Tallene stammer fra analyseselskapet Netmarketshare, og viser at Windows 10 til og med desember hadde ansamlet en oppslutning på 9,96 prosent. I den samme målingen er det tre andre Windows-versjoner som peker seg ut, og som alle sammen hver for seg har større oppslutning enn Windows 10:

  • Windows XP: 10,93 prosent
  • Windows 8.1: 10,30 prosent
  • Windows 7: 55,68 prosent

Du kan selv se tallene i diagrammet under:

Som vi kan se av diagrammet, har Windows 7 fortsatt en klar ledelse.
Skjermdump/Netmarketshare

Windows 7 er altså fortsatt det klart mest populære operativsystemet for datamaskiner verden over, og selv det snart 15 år gamle Windows XP henger godt med på statistikken.

Overgangen mellom Windows 8 (til venstre) og Windows 7 (til høyre) var enorm. Derfor valgte mange brukere å aldri gå over til Windows 8 og Metro-grensesnittet.
Illustrasjon/Tek.no

Men det mest interessante er selvfølgelig det faktum at Windows 7 og Windows 8.1 til sammen fortsatt har nesten 70 prosent av hele markedet, til tross for at begge disse to kan oppgraderes gratis. Det kan selvfølgelig være mange faktorer som kan forklare dette, men som vi skrev for en måned siden kan det rett og slett være fordi brukerne anser de tidligere systemene som bedre enn Windows 10 – spesielt Windows 7.

Det tyder også oppslutningen over tid på. Mens Windows 7 falt fra 60,98 prosent i juni til 55,71 prosent i oktober, økte oppslutningen i november til 56,11 prosent. Med en desember-oppslutning på 55,68 prosent ser det dermed ut til at tallet nærmest har stabilisert seg rundt 55 prosent.

Her vises populariteten til Windows 7 over tid, både i tall og som en graf.
Skjermdump/Netmarketshare/Tek.no, montasje

Microsoft: – Ikke bruk Windows 7

Microsoft selv ønsker selvfølgelig at flest mulig skal gå over til å bruke Windows 10, og vil høyst sannynlig endre beskrivelsen av oppgraderingen fra «frivillig» til «anbefalt» om kun få måneder. Microsofts markedssjef, Chris Capossela, sier selv at Windows 7 ikke er et sted man har lyst til å bli værende særlig mye lenger:

«Windows 10 er et mye bedre sted enn Windows 7. (...). Vi er bekymret for at når folk bruker et ti år gammelt operativsystem, så kommer ikke den neste printeren de kjøper til å fungere spesielt bra, eller når de kjøper et nytt spill, la oss si Fallout 4, et veldig populært spill, så fungerer det ikke på en haug av eldre maskiner.»

Til tross for at Windows 7 faktisk bare er seks år, ikke ti, så har Capossela et poeng. Windows 7 vil riktig nok motta støtte og oppdateringer frem til 2020 – og man kan få support mot betaling – men støtteapparatet rundt er likevel langt mindre enn det Windows 10-brukere nyter godt av.

Det er mange grunner til at Windows 10 er bedre enn forgjengerne:
I Microsoft 10 kan du logge deg på med ansiktet »

(Kilde: CNET, Netmarketshare, Netmarketshare 2)

annonse