Til hovedinnhold

Nå er det kanskje på tide å bytte ut iPhone 5S-en

Ny og kompakt Apple-toppmodell lanseres i kveld.

Apple, TonyV3112/Shutterstock, Montasje

Det er igjen tid for Apple-lansering, og som vanlig har ryktene gått i forkant. I kveld er det først og fremst to ting vi venter på, nemlig en ny og mindre iPhone-utgave, og en oppgradert iPad.

Enkelte rykter vil også ha det til at vi får se en ny Apple Watch-modell i kveld, men dette er foreløpig det minst håndfaste av ryktene som har gått i forkant av arrangementet i Apples hovedkvarter.

Liten iPhone blir viktigst

Dersom ryktene slår til er det sannsynligvis den lille iPhone-modellen som blir aller viktigst i kveld. For to generasjoner iPhone-modeller siden skrudde Apple størrelsen kraftig opp, fra den tidens iPhone 5S med fire tommers skjermstørrelse, til iPhone 6 og iPhone 6 Plus med skjermer på henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer.

Mange jublet over at Apple endelig hadde tatt igjen Android-telefonenes størrelsesforsprang, men det var også flere som ikke jublet over at skjermstørrelsen økte. iPhone 5S var på det tidspunktet en av få toppspesifiserte mobiler med noenlunde kompakte mål. I kveld kan det altså hende at du som tviholder på iPhone 5S-en din får noe nytt å oppgradere til uten å måtte gå opp i skjermstørrelse, eller bytte til en Xperia Compact.

Ifølge Financial Times skal dessuten lavere pris være en vel så viktig faktor som mindre størrelse. Apple har aldri hatt noen virkelig billigtelefon, men gamle iPhone 5C ble produsert med svakere spesifikasjonener, plastmaterialer og noe lavere pris enn hovedmodellen. Skal vi dømme ut fra ryktene får dagens iPhone-modell lite til felles med 5C-utgaven. Her er det metallkropp og gode spesifikasjoner som gjelder.

Henter spesifikasjoner fra iPhone 6S

Det har versert mange bilder av det som kan bli kveldens iPhone på nettet. Her er ett av dem. Felles for dem er at det har vært vanskelig å si noe sikkert om ektheten. Her hadde det holdt å endre noen få tegn på esken.
Timesnews

Ryktene har vekslet mye i forkant av denne lanseringen. Flere ulike navn og design har flydd forbi, men foreløpig ser det ut til at telefonen blir hetende iPhone SE eller eventuelt iPhone 5 SE. Designmessig kan det være snakk om en telefon som skiller seg tydelig fra dagens iPhone 6-modeller. Flere av bildene som har tatt rykterunden har vist en telefon som ser nesten helt ut som den originale iPhone 5S-modellen, mens andre har vist en krysning mellom dagens utgaver og den gamle modellen.

Det viktigste ryktet om selve maskinvaren så langt, er sannsynligvis at telefonen sannsynligvis ikke får 3D Touch-funksjonen fra 6S-modellene. Dermed vil skjermen ikke være i stand til å måle hvor hardt du trykker på den, slik de større modellene kan.

Ellers ser det ut til at de fleste ryktene venter på en telefon som er utstyrt mer eller mindre som dagens iPhone-modeller. Det betyr at den får en solid slump krefter med Apple A9-brikken fra iPhone 6S, og det ventes også at den får samme kamera som i de nyeste variantene. I så fall tar den stillbilder med 12 megapikslers oppløsning og støtter videoopptak i 4K.

De siste månedene har vi imidlertid sett rykter som har påstått at både den aldrende Apple A8-brikken, og forrige generasjons iPhone-kamera vil finne veien til den nye iPhonen.

iPad Pro blir mer kompakt

iPad Air 2 ved siden av iPad Pro. I kveld får vi sannsynligvis se en iPad Pro med samme skjermstørrelse som gamle Air 2.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det har gått lang tid siden Apple oppdaterte de vanlige iPad-modellene sine. iPad Air 2 er fra oktober 2014, og den nærmer seg moden for en oppgradering. Ryktene vil ha det til at vi får se denne oppgraderingen i kveld, og at det snarere handler om en krympet iPad Pro snarere enn en oppgradert iPad Air 2.

Hvis det er hold i påstandene betyr det at Apples neste iPad får de fire høyttalerne som er å finne i hjørnene på dagens store iPad Pro. Det ventes også å komme til støtte for Apple Pencil, skjermpennen som ble lansert sammen med det digre nettbrettet.

Maskinvaren skal ellers bli noenlunde lik den vi kjenner fra den store Pro-modellen. Dermed er det den lynraske Apple A9X-brikken som sørger for ytelsen. Det har vært snakk om at kameraet kan bli oppgradert, men her virker ryktene ganske usikre.

En annen likhet med Apples iPad Pro som mulige kunder kanskje ikke setter pris på, er at nettbrettet kan bli dyrere. Ifølge 9to5mac.com skal den nye iPad Pro-modellen koste 100 dollar mer enn dagens iPad Air 2 i USA. Som regel lar Apple nye produkter overta gamle plasser på prisstigen, men denne gangen går altså innstegsprisen for en iPad på 9,7 tommer opp.

For de pengene får man imidlertid kraftig forbedret lyd, støtte for penn og 32 gigabyte lagringsplass. Hvis ryktene holder stikk dobles nemlig lagringsplassen i den minste modellen fra dagens 16 gigabyte.

En ting til?

Apple lanserte smartklokken sin første gang i oktober 2014. Enkelte rykter har hevdet at vi får se en ny i kveld.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I forkant av lanseringen har det gått mange rykter om nye Apple Watch-modeller. Dagens utgave ble første gang lansert for rundt halvannet år siden, men fikk en ny lansering i fjor, da den ble klar for salg.

Foreløpig er det lite konkret som tyder på at vi får se en ny utgave av epleklokka i kveld, men blant andre Techradar.com har satt invitasjonsdesignen i sammenheng med klokken. Et pastellpreget invitasjonskort med påskriften «Let's loop you in» kan bety at det vil handle litt om klokken i kveld. Ett av de mange armbåndene man kan velge har navnet «Milanese loop», men ordet loop kan like gjerne spille på selskapets adresse, 1 Infinite Loop, i Cupertino. Det er her lanseringen skal foregå.

Den siste tiden har det også gått rykter om at Apples MacBook-modeller ville få en oppdatering. Designen har vært lik en god stund nå, men ut fra rykteflommen om telefoner og nettbrett, virker det i skrivende stund mindre sannsynlig at vi får se en ny MacBook-design i kveld.

(Kilder: Macrumors.com, Techradar.com, Ft.com, 9to5mac.com,)

annonse