Nyhet

Slik vil Microsoft gjøre berøringsskjermene frie for bakterier

Ny patent skal gjøre skjermene mer hygieniske.

Berøringsskjermer finnes nå på alle mulige elektroniske duppeditter. I kraft av å alltid være i kontakt med hendene kan slike enheter fort bli en yngleplass for bakterier og smittekilde for sykdommer, en problematikk som ennå ikke er blitt tatt på alvor av særlig mange produsenter. Det vil Microsoft nå endre på.

Microsoft har nå blitt innvilget en ny patent som skal sørge for å gjøre berøringsflater langt mer hygieniske – og det uten behov for manuell innsats fra brukernes side i det hele tatt. Det skriver Microsoft News.

Bruker UV-stråling

For å oppnå dette vil Microsoft benytte seg av kontrollert UV-stråling. De tekniske detaljene rundt løsningen er ikke helt klare, men i hovedtrekk skal det hele foregå ved å bygge inn en UV-kilde i skjermen, som sender strålene inn i et gjennomsiktig belegg på skjermen.

UV-stråler kommer blant annet fra Solen og har bakteriedrepende effekt i spesifikke bølgelengder. Foto: rangizzz/Shutterstock.com

Dette gjennomsiktige belegget vil være i stand til å lede UV-strålene, men samtidig ha indre, reflekterende egenskaper som i utgangspunktet hindrer strålene i å fortsette ut til selve berøringsoverflaten. På de punktene hvor skjermen berøres fysisk av brukeren vil denne reflekterende egenskapen oppheves, slik at UV-strålene automatisk trenger ut til overflaten.

På denne måten er det meningen at strålene skal desinfisere både berøringspunktene på skjermen og brukernes fingertupper på samme tid, som igjen skal forebygge fremvekst av bakterier og eventuell spredning av viruser og sykdommer.

Brukes i flere andre sammenhenger

Med riktig bølgelengde har UV-stråling en sterkt desinfiserende effekt . Ifølge Store norske leksikon ligger det såkalte bakteriedrepende bølgelengdeområdet til UV-stråling på mellom 220-300 nanometer. Bølgene absorberes sterkt i DNA-molekyler og brukes blant annet til desinfisering av luft og vann i for eksempel sykehus.

Selv om Microsofts idé unektelig er spennende spørs det imidlertid hvor stort behovet for en slik løsning er. For et års tiden siden besøkte vi Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo for å finne ut hvor mye bakterier som faktisk finnes på nettbrett og mobiltelefoner, med et resultat som slettes ikke var spesielt avskrekkende.

Som alltid med nye patenter er det for øvrig høyst uvisst om eller når vi får se Microsofts desinfiserende skjermteknologi i aksjon.

I mellomtiden blir de «vanlige» skjermene stadig bedre: LGs nye LCD-TV nærmer seg OLED-kvalitet »

Les også
UV-lys på doen skal få bakterier til å «bokstavelig talt eksplodere»
Les også
Snart kan dingsene dine hente strøm fra selve skjermen
Les også
Microsofts smartarmbånd har fått en solid oppdatering
Les også
Her sjekker vi hvor mye bakterier det er på iPad-en
Les også
Her sjekker vi hvor mye bakterier det er på spillmusa
annonse