Til hovedinnhold

Derfor tar Chromebook-salget av i USA, men ikke i Norge

Selger bedre enn Macer på andre siden av dammen.

Montasje: Tek, HP, Apple

De første Chromebook-maskinene så dagens lys i 2011, men salget av disse billige maskinene tok på ingen måte av. Kun 400 000 maskiner ble solgt det første året i USA.

Nå virker det imidlertid som det har løsnet for Googles budsjett-PC-er, melder britiske The Guardian.

Passert Apples Mac-maskiner

Nye salgstall som avisen har fått kloa i viser nemlig at disse maskinene som kjører på Googles Chrome OS-plattform – som produseres av blant annet Lenovo, Dell og HP – nå har passert to millioner solgte enheter i løpet av det første kvartalet i 2016.

Til sammenligning har Apple solgt omtrent 1,76 millioner Mac-maskiner i tilsvarende periode i USA.

Langt billigere

Som The Guardian påpeker skyldes nok prisen mye av grunnen til at Chromebook-maskiner nå er i ferd med å bli mer populære enn Macene. Forskjellen i pris er enorm, og samtidig poengteres det også at Google og Apple frir til to forskjellige brukergrupper med sine to alternativer.

Likevel viser tallene at de to til sammen fortsatt ikke kan måle seg med maskiner som kjører Microsoft sitt Windows-operativsystem. Slår man sammen alle PC-produsentene sammen i én bolk, solgte de rundt ti millioner maskiner i første kvartal 2016.

Situasjonen er annerledes her på berget

Tallene over gjelder altså for USA, så hva med Norge? Tek tok kontakt med Elekronikkbransjen for å lodde stemningen for det norske markedet, og her er situasjonen en annen.

– Nordmenn har generelt vært interesserte av å kjøpe elektronikkprodukter på øverste hylle, det er ofte toppmodellene vi velger oss. Vi bruker nå også mer penger på PC-er enn tidligere, ifølge våre retail-medlemmer. En undersøkelse Elkjøp har gjort nå i august viser at vi planlegger å bruke rundt 8000 kroner på ny PC, og mange ser på 2-i-1-løsninger og hybridmaskiner, forklarer Marte Ottemo i Elektronikkbransjen til Tek.

Stiftelsen mener videre at en vekst i Chrombook-salget vil avhenge av hvorvidt produsentene lanserer flere modeller i butikkene. På den måten vil nordmenn ha et bedre utvalg å forholde seg til – selv om vi altså heller foretrekker dyrere produkter.

Chrome OS blir snart bedre:
Appene fra Android er nemlig på vei inn »

(Kilde: The Guardian)

annonse