Til hovedinnhold
NyhetBeste mobilabonnement - januar 2017

Dette er månedens beste mobilabonnement - januar 2017

Rolig start på året.

Niklas Plikk, Tek.no

Før jul var den store nyheten i mobilmarkedet at både Telenor, Telia og en rekke av de virtuelle operatørene gjorde fri fart-tilbudet til en permanent ordning.

Hastigheten er derfor i ferd med å forsvinne litt som faktor i konkurransen mellom operatørene, selv om de fortsatt er veldig opptatt av ikke å være dårligere enn konkurrentene. Det er bra, for vi synes inkludert datamengde for pengene er langt viktigere.

Vi prøver nemlig ikke å kåre Norges billigste mobilabonnement, men Norges beste. Vi ser derfor også på andre ting enn bare pris, som for eksempel priser for utenlandsdata, hva som skjer når du har brukt opp datapakken, maksimumshastighet og så videre.

Pris vil fortsatt være det viktigste kriteriet, men om det er to abonnementer som koster noenlunde det samme vil vi også gjøre en helhetlig vurdering av hvor gode abonnementene er før vi kårer en vinner.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Hastighet. Vi har minimumskrav til nedlastingshastighet for hver abonnementskategori, men høyere hastigheter er et pluss.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien:
I denne kategorien er det tre operatører som tilbyr abonnementer til under hundrelappen: Hello, Ice og Telipol, og konkurransen er fortsatt ekstremt hard. Hello har priset seg til 98 kroner, mens de to andre skal ha 99 kroner. Da får du fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data.

Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert. Her ser det imidlertid ut til å være få endringer fra forrige måned.

Hello: Legger automatisk på en ny 1 GB-kvote på toppen av den gamle, og fakturerer deg 100 kroner ekstra. Du varsles ved rundt 80 prosent av brukt kvote. Det samme skjer når du har brukt opp den første pakken. Når du har nådd 3 GB data sperres abonnementet for videre bruk av data den samme måneden, men du kan låse det opp igjen via Hellos kundesider. Da surfer du videre på 128 kbit/sek for 10 øre per megabyte eller 100 kroner per gigabyte.

Ice: Struper hastigheten umiddelbart når du når 1 GB, men lar deg surfe videre på 64 kbit/sek uten at du blir fakturert noe ekstra. Om du vil ha ny datakvote med full fart kan du kjøpe det for henholdsvis 79 kroner for 1 GB og 179 kroner for 3 GB (1 GB-abonnement med ekstra 1 GB-pakke er av en eller annen grunn billigere (99+79 kroner) hos Ice enn et abonnement med 2 GB inkludert (199 kroner).)

Telipol: Fakturerer deg 1,99 kroner per MB, tilsvarende 1990 kroner per gigabyte. Maksimalpris er imidlertid 399 kroner i måneden for data, og fra du har brukt 3 GB strupes hastigheten til 128 kbit/sek. Du får kun varsling når du har brukt halve datakvoten, og ikke når du går over den inkluderte datamengden. Du kan imidlertid bestille ekstra pakker på henholdsvis 0,5, 1, 3, 5 og 10 GB - fra 49 til 399 kroner.

Det gjør at det er mindre risiko for ubehagelige overraskelser med et Ice-abonnement om du skulle bruke opp datapakken. Ekstra behagelig om det er barna som bruker abonnementet, for eksempel. Ice har også den laveste prisen for en ekstra datapakke med 1 GB, med 79 kroner. De øvrige to skal ha 99 og 100 kroner for det samme.

Men pass på hvis du skal reise til utlandet – da er ingen av de aller billigste abonnementene veldig gunstige. Vi anbefaler å skru av roaming hvis du har såpass billige abonnement, eller velge Kompletts Miniflex-abonnement. Komplett tilbyr nemlig fri EU-surfing innenfor datapakken til 8 kroner per dag (maks 80 kroner i måneden).

NB: For tiden har Komplett også "kampanjepris" på abonnementet MiniFlex hvor du får det til 99 kroner i måneden, mens det til vanlig koster 119 kroner. Komplett sier de ikke har avgjort hvor lenge denne kampanjeprisen skal vare, og vi tar som kjent ikke med kampanjepriser i våre kåringer. Derfor når ikke Komplett helt opp, tross at de også har lansert muligheten for ekstra datapakker, noe vi har etterlyst tidligere.

Vi må dessuten nevne at Ice ikke tilbyr mulighet for tvilling-SIM eller ekstra data-SIM, men ettersom dette er et abonnement med såpass lav pris og så lite data inkludert anser vi ikke at det er noe stort minus.

Vi kårer Ice Mobil 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien:
I denne kategorien er det nærmest dødt løp mellom Hello 5 GB og Chili Fribruk Medium 5 GB, med en pris på 244 kroner hver. I tillegg har Telipol meldt seg på også her. De tar en femmer mer enn Hello og Chili: 249 kroner.

Også her er det visse forskjeller i hvordan selskapene håndterer forbruk utover den inkluderte datamengden.

Chili: Bruker du opp datapakken tar Chilimobil 1,49 kroner per megabyte, altså 1490 kroner per gigabyte, men maksimalt 499 kroner i måneden.

Hello: Aktiverer automatisk en ny datapakke på 1,5 GB for 100 kroner når du overstiger den inkluderte datamengden. Du varsles ved cirka 80 prosent av oppbrukt kvote. Det samme skjer når denne pakken er brukt opp. Om du også bruker opp denne (totalt 8 GB) vil datatrafikken sperres, men du kan aktivere videre surfing via Hellos kundesider - da med en hastighet på 128 kbit/sek og en pris på 7 øre per MB - 70 kroner per GB.

Telipol: Fakturerer deg 1,99 kroner per MB, tilsvarende 1990 kroner per gigabyte, men maksimalt 399 kroner i måneden. Hastigheten strupes til 128 kbit/sek når du når 10 GB data. Du får kun varsling når du har brukt halve datakvoten, og ikke når du går over den inkluderte datamengden. Du kan imidlertid bestille ekstra pakker på henholdsvis 0,5, 1, 3, 5 og 10 GB fra 49 til 399 kroner.

På et annet punkt er det også en viss forskjell mellom de tre abonnementene. Chili og Telipol tar gjennomgående noe høyere priser for både ringing og databruk i utlandet. Her er noen eksempler:

Hello er altså noe billigere enn konkurrentene på utenlandsbruk. De tilbyr også tjenester som tvilling-SIM, noe du ikke kan få hos Chili.

Vi er ikke helt solgt på måten Hello løser forbruk over inkludert datamengde på, men du kan fortsatt bruke mellom en og to ekstra pakker og få full fart før du kommer til maksprisen Chili og Telipol har.

Lavere utenlandspriser og mer gunstig løsning for overforbruk gjør at vi kårer Hello 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

Trenger du fri dataroaming i EU, bør du velge Chili Fribruk Medium 5 GB med tilleggspakke til 54 kroner. Da er totalprisen 298 kroner – 101 kroner billigere enn Telenors abonnement med tilsvarende datamengde og fri EU-bruk.

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, og også trenger litt kjappere nedlastingshastighet, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB og nedlastingshastigheten er minst 20 Mbit/s. Det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Best i denne kategorien:
Hello har alltid hevdet seg i toppen hva gjelder pris, men deres lave datahastigheter har hindret dem fra å være med i vurderingen til kategoriene med mest data. Med fri fart har det endret seg.

Hello og Chilimobil kniver om ledelsen i denne kategorien, og begge skal ha 294 kroner i måneden for et abonnement med 10 GB data. Like bak følger Komplett, som tilbyr 10 GB til 299,-.

Også her ser vi på hvordan selskapene håndterer dataforbruk utover inkludert mengde.

Hello legger automatisk på ny datapakke når du når 10 GB, men her får du nå 2,5 GB ekstra for 100 kroner. Når du har nådd totalt 15 GB (altså to ekstra datapakker) reduseres hastigheten til 128 kbit/sek og du kan surfe videre for 4 øre per megabyte, tilsvarende 40 kroner per gigabyte. Det synes vi jevnt over er ganske gunstige vilkår.

Chilimobil tar på sin side litt mer primitive 1,49 kr per megabyte, med en makspris på 499 kroner i måneden.

Komplett har satt ned sine obskøne megabytepriser fra 5 kroner til 0,99 (makspris 399 i måneden), og i tillegg lansert muligheten til å bestille ekstra datapakker med 1 GB for 99 kroner. De har også et veldig smart valg for deg som har liten bruk for fri roaming året rundt, nemlig muligheten til å betale 8 kroner per dag (maks 80 kroner i måneden) for fri roaming i EU. Veldig praktisk om du bare skal over grensa, på langhelg til London eller to uker til Spania. Chili tilbyr på sin side kontinuerlig fri EU-roaming innenfor datakvota for 55 kroner ekstra i måneden, og begge benytter Telenors nett.

Det blir dermed veldig tett også i denne månedens kåring, men vi synes Hello har en såpass mye bedre løsning for overforbruk at det trumfer muligheten for fri EU-roaming hos de andre.

Månedens vinner i kategorien Mye data er derfor Hello 10 GB.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og 40 Mbit/s nedlastingshastighet. Fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien:
Her har det skjedd en viss endring fra forrige måned. Komplett Mobil har endret datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår.

For dette abonnementet må du ut med 499 kroner i måneden, 200 kroner mindre enn de to alternativene Telia Smart Total og Telenor Frihet 40 GB, men begge disse inkluderer 10 GB ekstra data og fri EU-roaming. Det siste kan du også få hos Komplett, men da må du ut med enten fast 80 kroner i måneden eller 8 kroner dagen, men maks 80 kroner i måneden. Det bringer prisen på abonnementet deres til 579 kroner, men at du kan skru av roamingprisen når du ikke trenger den gjør at du kan spare 80 kroner de månedene du eventuelt ikke er utenlands.

Du sparer dermed 120 kroner om du klarer deg med 10 GB mindre data. Telenor krever i tillegg sine ublu priser for overforbruk, med 5 kroner per megabyte, tilsvarende 5000 kroner per gigabyte. Du får imidlertid surfe inntil 10 GB for maksimalt 399 kroner.

Hos Telia blir du ikke automatisk fakturert, men må kjøpe ekstra datapakke - 1 GB for 79 kroner eller 10 GB for 249 kroner. Det siste er jo ikke noen dårlig deal om du først er i superbrukerkategorien. Komplett har ingen andre datapakker enn 1 GB til 99,-, noe som kan være et problem om du allerede har et stort dataforbruk.

Vi kårer Komplett MegaFlex til månedens beste mobilabonnement i kategorien Superbruker.

Trenger du enda mer enn 30 GB datapakke, ville vi valgt Telia Smart Total grunnet den bedre overforbruksløsningen. Om du trenger enda mer data enn dette er det i praksis kun ett abonnement, og det er Telenor Frihet 60 GB til 799,-.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

annonse