Til hovedinnhold

Hjemmenettet er på vei til å bli ti ganger raskere

Raskere nettverksteknologi dukket opp på flere steder under årets Computex.

Vegar Jansen, Tek.no

Tek.no/Taipei: Gjennom hele datamaskinens historie har vi stadig fått mer og raskere lagringsplass, for ikke å glemme større filer, flere filer og flere enheter. Samtidig har hastigheten over et vanlig kablet hjemmenettverk holdt seg på gigabithastighet siden begynnelsen av dette årtusenet.

Riktignok finnes det NAS-er og datamaskiner som kan øke hastigheten ved å kjøre flere LAN-porter i tandem, men i det store og hele har kablede nettverk for hjemmemarkedet stått på stedet hvil ganske lenge.

En av forklaringene på dette er begrensningene som ligger i skrive- og lesehastigheten for konvensjonelle harddisker. Men stadig raskere SSD-er finner veien til både PC-er og nettverkslagre, og på årets Computex-messe har vi fått se tegn som tyder på at ting er i endring.

ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 har 10 gigabit LAN-port som for eksempel gir god fart mot en kjapp NAS.
Vegar Jansen, Tek.no

Det første produktet som dukket opp på vår radar var ASRocks X299 Pro Gaming i9, som er utstyrt med en 10 gigabit LAN-port.

Biostar og Gigabyte er med

At ASRock ikke kommer til å være alene om å tilby hovedkort med raskere nettverksløsninger, fikk vi deretter se på Biostars stand. Nå er ikke dette selskapets produkter de mest profilerte her til lands, men er likevel mulig å få tak i.

Modellen vi sikter til har fått betegnelsen Biostar Racing X299GT9 og er en alvorlig sak i EATX-formfaktoren. Skulle du trenge syv x16 PCIe-spor, får du det på denne saken. Samt nettverksløsningen Intel X550AT, som altså gir deg 10 gigabits LAN å leke deg med.

Biostar Racing X299GT9 har også en ekstra rask nettverksport.
Vegar Jansen, Tek.no

Ifølge Biostars representant var det en relativt tidlig utgave vi hadde fått øye på, så den er ikke ventet på markedet før utpå høsten en gang. Regn med en prislapp på i underkant av 400 dollar.

Også Gigabyte sikter mot ti gigabit, men ikke som innebygd funksjonalitet. I stedet skal du kunne få dette i tillegg ved hjelp av Gigabyte GC-AQV107, som er et eget PCIe 10 Gbit/s nettverkskort. På messen fant vi hovedkortet GA-Z270X-Gaming 9 med en slik innabords.

Gigabyte GC-AQC107.
Vegar Jansen, Tek.no

Ifølge en representant for Gigabyte bør det være mulig å få fatt i et slikt nettverkskort i løpet av høsten en gang.

Ny Qnap-NAS med 10 Gbit-muligheter

Datatrafikken i et hjemmenettverk går ikke nødvendigvis fra PC til PC, men fra PC til en hjemmeserver eller NAS – og omvendt. Da holder det naturlig nok heller ikke med en enkel gigabit-tilkobling for nettverkslageret ditt.

Sånn sett er det verdt å merke seg at Qnaps nye TS-x53B-serie – tenk på denne som en avansert utgave av Qnap TS-451A – egentlig kommer med to vanlige gigabit Ethernet-porter innebygd.

Qnap TS-453B har plass til et PCIe-kort.
Vegar Jansen, Tek.no

Men de har også plass til et PCIe-kort – og gir deg på den måten muligheten til å oppgradere maskinvaren til å støtte 10 gigabit.

Alt i alt er det fremdeles kun et fåtalls enheter som støtter ti gigabit over kabel, og i den grad maskinvaren er myntet på privatmarkedet snakker vi om produkter i den høyere enden av prisskalaen.

Men med tanke på at vi nå har trådløse teknologier som i teorien er kjappere enn dette, er det godt å se at noen aktører gjør det mulig å komme seg videre fra «kun» gigabit over kabelen.

For kabel er best: Fem gode grunner til å droppe trådløst nettverk >>>

annonse