Til hovedinnhold

Derfor sier Telia og Telenors salgstall at nordmenn bare kjøper Apple- og Samsung-mobiler

Ser du på en annen liste har Apple bare én modell på topplisten.

Montasje: Tek.no

Statistikken over smarttelefonsalget hos de to største mobiloperatørene i landet, Telenor og Telia, er helt sikkert korrekt og presis, bevares.

Men tallenes tale gir likevel et litt feilaktig inntrykk av at nordmenn er en flokk med sauer som kun velger seg smarttelefon ut fra operatørenes massive reklamekampanjer, som jo i all hovedsak profilerer Apple og Samsung.

Amund Espelien, Daglig leder hos Prisguide.no.
Prisguide

For å nyansere bildet litt har vi undersøkt hvilke mobiltelefoner som er de mest populære og mest etterspurte på tjenesten Prisguide.no, en kommersiell partner av Tek.no, som kanskje kan reflektere privatmarkedet i større grad enn tilfellet er med tallene fra Telia og Telenor.

Daglig leder i Prisguide.no, Amund Espelien, sier til Tek at han tror en del av årsaken til at det er såpass stor variasjon i listene skyldes at Telia og Telenor selger mange telefoner til bedriftsmarkedet.

– Listene våre gjenspeiler i større grad hva som skjer i privatmarkedet, sier Espelien.

Dette utsagnet er ikke Telenor helt enige i, og sier at listene deres i all hovedsak dreier seg om salg til privatpersoner:

– Telenors liste gjelder kun hva vi selger i egne interne kanaler, inklusive Telenorbutikken som eneste forhandler. Den inkluderer derfor i all hovedsak mobiltelefoner til privatmarkedet og reflekterer i meget liten grad hva som selger best i bedriftsmarkedet. De mobiltelefonene vi plukker ut til våre kampanjer er imidlertid lik i privat- og bedriftsmarkedet, forklarer Kjetil Simonsen, leder for terminalinnkjøp i Telenor Norge til Tek.no.

Både Telenor eller Telia selger bare mobiltelefoner de selv har plukket ut. Som vi kan se fra andre topplister enn deres egne, er de ikke alltid representive for det generelle salget i Norge. Det er derfor de oversvømmes av Apple- og Samsung-modeller.

– Vi tilbyr et smalere utvalg mobiltelefoner enn det som totalt selges i markedet, da vi ønsker å tilby de mobiltelefoner vi mener gir best kundeopplevelse, forklarer Simonsen.

Slik ser listene fra Prisguide ut:

Topp 10 mest populære mobiler hos Prisguide.no, første halvår 2016:

1. Samsung Galaxy S7 32GB

2. Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

3. Samsung Galaxy S6 32GB

4. Sony Xperia Z5 Compact

5. LG G4

6. Apple iPhone 5S 16GB

7. Huawei Mate 8

8. Huawei Honor 7 16GB

9. Huawei Honor 5X

10. Samsung Galaxy J5

Topp 10-lista for juni måned:

1. Samsung Galaxy S7 32GB

2. Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

3. Samsung Galaxy S6 32GB

4. Huawei P9

5. Apple iPhone 5S 16GB

6. Sony Xperia Z5 Compact

7. Samsung Galaxy J5

8. Apple iPhone SE 64GB

9. Cat S60

10. Apple iPhone 6S 64GB

Apple er uinteressant, Cat fenger folket

Vi legger spesielt merke til at på lista til Prisguide for første halvår finner vi kun én telefon fra Apple, og det er i tillegg den utdaterte utgaven iPhone 5S. Samsung hevder seg sterkt, men det gjør til gjengjeld også Huawei, som legger beslag på hele tre av 10 plasser på lista.

For juni måned trekker vi frem en nykommer fra anleggsmaskin- og bulldoserprodusenten Cat (Caterpillar), som er ut med et beist av en arbeidstelefon kalt Cat S60. Vi har nettopp fått inn et eksemplar, og kommer med utfyllende test av denne telefonen i nærmeste fremtid.

At denne telefonen i det hele tatt kommer med på popularitetslista skyldes nok til viss grad at den er veldig spesiell og spennende, utstyrt med varmekamera, solid og kraftig metallkonstruksjon og en telefon som garantert vekker oppsikt på grunn av sitt særs robuste utseende.

Bare fordi de er populære betyr ikke at de er bra:
Her finner du vår rangerte topp 10-liste »

annonse