Tek.no

Nyhet

Apple var langt ifra først – Microsoft jobbet med MacBook Pro-lignende berøringsstripe i 2009

Microsoft/YouTube
Eigil Knudsen
6 Nov 2016 17:06

En av de største nyhetene i forbindelse med lanseringen av Apples nye MacBook Pro var den behørig ryktede berøringsstripen øverst på tastaturet, døpt Touch Bar. Mange har allerede påpekt at stripen ikke er et helt originalt konsept, men nå viser det seg at det faktisk er enda eldre enn ventet.

Som blant andre The Next Web har fanget opp jobbet Microsoft med en MacBook Pro-lignende berøringsstripe allerede i 2009, som man kan lese i en egen artikkel på selskapets hjemmesider.

Ville lage kontekstbasert tastatur

Microsofts idé hadde navnet «adaptiv maskinvare». Selve konseptet ble utviklet så tidlig som i 1999, altså for 17 år siden, og tok sikte på å utvikle taster som kunne endre funksjoner basert på konteksten.

Microsoft så for seg mange bruksområder for berøringsstripen.
Microsoft/YouTube

Etter eksperimenter med blant annet projektor-baserte løsninger tok konseptet i 2009 form som en berøringsstripe øverst på tastaturet som minner om den man finner på den nye MacBook Pro-modellen, om enn i et vesentlig grovere og større format.

Eksperimentell prototype

Denne berøringsstripen kunne vise ulikt innhold basert på arbeidsoppgavene til brukeren, og kunne blant annet brukes til å åpne bestemte applikasjoner, åpne dokumenter, navigere og mye annet. Man kunne også bruke de vanlige tastene til å kommunisere direkte med berøringsstripen via ulike symboler som ble vist på tastene.

Løsningen var kun ment som et eksperimentelt konsept som det var meningen at studenter skulle hjelpe til med å finne nyttige bruksområder til, og idéen var ifølge Microsoft i utgangspunktet ikke ment for forbrukermarkedet.

Under kan du se en video fra 2010 som viser Microsofts berøringsstripe-tastatur i aksjon.

Venter du på Apples trådløse ørepropper? Nå viser det seg at produktene blir forsinket »

Les også
Derfor har Apple økt MacBook Pro-prisene
Les også
Dette er Apples nye MacBook Pro
Les også
Her gjør Microsoft narr av Apples nye iPad Pro-reklame
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading