Nyhet

Se videoen av materialet som «fikser» seg selv på et øyeblikk

NASA finansierer ny, snedig teknologi.

Forskningsnettstedet ACS melder nå om et ganske spesielt, nytt materiale oppfunnet med støtte fra det amerikanske romfartsbyrået NASA. Stoffet har den egenskapen at det kan reparere seg selv – og det bare på et øyeblikk.

Materialet er laget ved hjelp av en spesiell type reaktiv væske som befinner seg mellom to lag av et fast polymer-stoff.

Reagerer med oksygenet i luften

Når det går hull på det ytre laget, reagerer det flytende stoffet med luften på en slik måte at det danner en «plugg» som straks tetter hullet. Denne reparasjonsprosessen er attpåtil temmelig rask, og skal kun ta i underkant av ett sekund.

Forskerne laget en demonstrasjonsvideo av det unike materialet som er lastet opp på nettstedet YouTube. I videoen skytes en pistolkule gjennom materialet i sakte film, og man kan tydelig se hvordan hullet «lappes».

Meningen med teknologien er blant annet å gi romstasjonen ISS ekstra beskyttelse mot romsøppel, som det finnes ganske mye av i bane rundt Jorden. ISS har allerede «støtfangere» som gir en viss beskyttelse, men faren kan inntreffe dersom disse skulle svikte.

Kan få flere bruksområder

Ifølge forskerne kan stoffet imidlertid også få andre bruksområder, for eksempel innen bilindustrien og innen medisin. Akkurat hvilken anvendelse det kan få innen disse områdene er imidlertid litt uvisst.

For de vitenskapelige detaljene omkring virkemåten til det selv-reparerende materialet kan du sjekke ut forskningsdokumentet, og demonstrasjonsvideoen ser du under.

Det nye materialet er nok nyttig ved lange romreiser: Nå har NASA testet rakettmotoren som skal bringe mennesker langt ut i verdensrommet »

(Via Fortune)

Les også
Snart kan mobilene kanskje advare deg mot farlig forurensning
Les også
Forskere lagde karbonfiber ved å hente ut CO2 fra løse luften
Les også
Jakter på metaller i verdensrommet
Les også
Ny video lar deg «fly» over Plutos overflate
annonse