Til hovedinnhold

Snart kan mobiler få billige varmekameraer - takket være superstoffet grafén

Det supertynne stoffet ser ut til å ha fått enda et bruksområde.

Det er vel knapt noe stoff som har blitt så grundig omtalt som grafén, dette atomtynne karbonmaterialet som spiller hovedrollen i et utall forskningsprosjekter. Nå ser det sannelig også ut til at stoffet kan gjøre mobilene - og andre dupeditter - varmesensitive.

Nettstedet Scientific American melder nemlig at forskere ved teknologiuniversitet MIT har funnet ut hvordan de kan bruke grafén til å lage rimelige og kompakte varmesøkende kameraer, som potensielt kan bygges inn i mobiler og andre forbrukergjenstander.

Dropper «kjølesystemene»

Det viser seg nemlig at det supertynne materialet, som altså bare er ett atom tynt, har svært gode varmesensitive egenskaper. Disse egenskapene gjorde at forskerne kunne lage en varmesensor uten bruk av «kjølesystemene» som man finner i annen varmesensitiv teknologi.

Illustrasjonsbilde av den varmesensitive brikken, som blant annet består av striper av grafen. Foto: MIT

Vanligvis er det nemlig nødvendig med kjøling for å filtrere bort forstyrrende varmesignaturer fra andre kilder i omgivelsene, og dette er noe som gjør teknologien både dyrere og mer komplisert og plasskrevende.

Forskerne kom rundt dette problemet ved å konstruere en grafén-basert brikke plassert over en luftlomme og isolert fra resten av enheten, noe som eliminerte «bakgrunnvarmen».

Kan gi bedre bevegelsessensorer

Brikken var utstyrt med ørsmå, såkalte mikroelektromekaniske systemer (MEMS) laget av vanlig silisium, som konverterte de termiske signalene som grafénet fanget opp til elektriske signaler. De tekniske detaljene om virkemåten er naturlig nok ganske kompliserte, og redegjøres for i selve forskningsdokumentet.

Ifølge forskerne gjør metoden at det kan bli mulig å bygge varmesensitive kameraer inn i langt flere dupeditter enn tidligere. En annen viktig konsekvens er at løsningen kan gjøre bevegelsessensorer langt bedre og mer presise, ved at de termiske signalene sørger for nøyaktig registrering av konturene til for eksempel fingre og hender, og med langt mindre prosessorkraft enn for eksempel optiske sensorer.

Det finnes allerede termiske kameraer til mobiltelefoner: FLIR One-kameraene kommer imidlertid som ganske klumpete ekstrautstyr »

(Via Engadget)

Les også
Snart kan mobiltelefonen din få «supersyn»
Les også
Disse gjør mobiltelefonen eller nettbrettet ditt varmesensitivt
annonse