Dette skal være oppfinneren av Bitcoin

Den mystiske «Satoshi Nakamoto» ser ut til å være en 44-åring fra Australia.

Den virtuelle Bitcoin-valutaen har blitt et mildt sagt innflytelsesrikt, teknologisk fenomen, men i motsetning til andre betydningsfulle oppfinnelser har opphavspersonene til Bitcoin vært omgitt av en aura av mystikk i lang tid. Nå er mysteriet muligens løst.

Som nettstedene Gizmodo og Wired melder ser det ut til at en av de sentrale ingeniørene bak Bitcoin-valutaen er en 44-årig mann fra Australia ved navn Craig Steven Wright.

Lang etterforskning

Navnet skal være resultatet av en etterforskning som både Gizmodo og Wired har deltatt i over lengre tid, og som har resultert i en stor mengde beviser i form av lekkede e-poster, intervjuer, bloggposter, diverse dokumenter og informasjon fra kilder som hevder å ha jobbet for Wright.

Informasjonen skal ha blitt grundig undersøkt og kryssjekket mot andre kilder, og peker altså i retning av at det faktisk er Wright som er opphavsmannen. Wright selv skal ikke ha bekreftet det, men ga et ørlite hint under en Bitcoin-konferanse i oktober i år, hvor den da helt ukjente Wright var en av gjestene.

– Øhh, jeg har vært involvert i dette i lang tid. Jeg forsøker å holde en lav profil, sa Wright under konferansen på spørsmål om hva som var hans tilknytning til Bitcoin.

Imponerende bakgrunn

Bakgrunnen til Wright gjør det ikke mindre sannsynlig at han har spilt en viktig rolle i utviklingen av Bitcoin. Mannen har nemlig en svært imponerende CV, bestående av blant annet en mastergrad i juss, mastergrad i statistikk og hele to doktorgrader.

Han er videre dataingeniør av yrke og har startet flere ulike selskaper, blant annet DeMorgan Ltd, som ifølge hjemmesiden spesialiserer seg på nettopp kryptovaluater, i tillegg til sikkerhetsrelaterte produkter og en rekke andre ting. DeMorgan eier også et selskap som leverer Bitcoin-lommebøker og en Bitcoin-børs.

Både Gizmodo og Wired understreker at det fremdeles ikke er bevist bortenfor enhver tvil om at det faktisk er Wright som er oppfinneren av Bitcoin, men det er altså mye som tyder på at så er tilfelle. Antakelig er det uansett flere personer som er involvert, og den fulle sannheten får vi kanskje aldri vite.

Under kan du se klippet fra Bitcoin-konferansen tidligere i år, hvor Wright uttaler seg.

Bitcoin er fremdeles kontroversielt: EU vurderer nå å slå ned på valuaten etter terrorist-kobling »

Les også
EU vurderer å slår ned på Bitcoin etter terrorist-kobling
Les også
Denne fyren opererte inn Bitcoin-lommeboken sin i hånden - og gjennomførte en betaling
Les også
Nå har det kommet en egen Bitcoin-PC
annonse