Tek.no

Nyhet

17-åring tilstår de enorme nettangrepene

Pågrepet av politiet i dag.

Vegard Grøtt / NTB scanpix
10 Juli 2014 21:22

Politiet i Bergen bekrefter i kveld at de tidligere i dag aksjonerte mot hjemmet til en 17 år gammel gutt, som nå er siktet for de massive dataangrepene som fant sted tirsdag. Det melder Bergens Tidene.

– Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier Frode Karlsen, seksjonsleder ved økoavsnittet hos Hordaland politidistrikt, til Bergens Tidene.

Den 17 år gamle gutten skal være samme person som kontaktet og lot seg intervjue av en rekke medier tirsdag kveld. Til Dagens Næringsliv opplyser politiet at de har samarbeidet tett med Kripos, og at de identifiserte gutten i går kveld. Han skal ha vært overrasket da han ble pågrepet i dag.

Enormt angrep

Tirsdagens massive dataangrep mot en rekke sentrale selskaper og organisasjoner i Norge, blant annet DNB, Telenor, SAS og Norges Bank, er trolig tidenes største. Nettsidene til selskapene knakk sammen én etter én utover hele dagen, og angrepet ga seg ikke før rundt midnattstider.

I motsetning til et «hacker»-angrep, hvor noen prøver å skaffe seg urettmessige tilganger, er dette et DDoS-angrep. Serverne ble utsatt for tusenvis av samtidige henvendelser, før de til slutt knekker sammen under denne belastningen.

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.Foto: DNB

– Dette er ikke et hackingangrep, og de kom seg ikke inn i systemet vårt. Angrepet kommer i form av veldig mange påloggingsforsøk, som overbelastet serverne våre, sa kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Hardware.no tirsdag.

I anonyme intervjuer med blant annet Bergens Tidene, Dagens Næringsliv og Digi, hevdet angriperen at han var en del av bevegelsen Anonymous Norge. Han fortalte at han hadde valgt å starte angrepene fordi samfunnet måtte våkne opp og forhindre blant annet den type hendelser han selv stelte i stand.

Som vi kunne melde i går tok Anonymous Norge, via sine Twitter- og Facebook-kanaler, avstand fra både angrepet og motivasjonen bak.

Via de samme kanalene har Anonymous tidligere i dag kunngjort at de sporet opp den aktuelle personen på minutter, og at denne informasjonen ble overgitt til Kripos. Det samme skjedde under et stort DDoS-angrep i 2012, der DNB, Norsk Tipping og PST var blant målene.

Her diskuteres Facebook-hacking, svindel og konspirasjoner:
Dette er hva som møtte oss da vi surfet på Internetts undergrunn » (Ekstra)

Les også
Hackergruppen Anonymous vil hevne terrorist-angrepet
Les også
Rekordstor økning i antall DDoS-angrep
Les også
Nekter for å stå bak Norges største nettangrep
Les også
DNB utsatt for massivt DDOS-angrep
annonse

Les også