Til hovedinnhold

Dette tror vi Apple lanserer i kveld

Vi kommer med nyhetene direkte.

MacBook-ene blir oppdatert

Det er like før Apples årlige utviklerkonferanse går av stabelen i San Francisco, og i tradisjon tro svirrer ryktene høyt og lavt før Apple-sjefen selv slipper katta ut av sekken i kveld norsk tid.

Vi vil dekke hver enkelt nyhet fra klokken 19.00 i kveld. Liveblog finner du på Amobil.no »

MacBook kan få ny prosessor

MacBook Air. Foto: Apple

Det har skjedd lite spennende med MacBook-serien siden i fjor, da Apple slapp den første Retina-maskinen, men nå bobler det i gryta. Intels nye Haswell-prosessor kan nemlig gjøre sitt inntog i MacBook-familien.

Med sin svært effektive strømsparing og sterke grafikkytelse, er den en super oppdatering for bærbare maskiner generelt, og Apple har ofte holdt tritt med nye prosessorgenerasjoner.

9to5mac har også kommet over noen ukjente modellnumre i Apple-forhandlernes systemer, som mer enn antyder at nye MacBooker er på vei. Fra disse kan man lese at det er en av MacBook-familiene som leveres i to skjermstørrelser med to konfigurasjoner hver seg, som skal fornyes. Det har nettstedet tolket til at det er enten Air- eller Retina-serier som skal friskes opp.

MacBook Air er maskinen med liten plass til heftig batteri, men som ved hjelp av den effektive prosessoren til Intel kan få muligheten til å drive en høyoppløst Retina-skjerm, samtidig som den kan holde stand en dag uten lading. Det har tidligre vært spekulert i om Apple vil fase ut MacBook Pro-modellene, som i det siste har havnet mellom barken og veden. Om ryktene stemmer kan dette være første ledd i en slik prosess.

Slankere MacBook Retina

Analytikere mener videre at MacBook Pro Retina skal utstyres med et nytt FaceTime-kamera som støtter full-HD 1080p. Retina skal også ha vært igjennom en slankekur siden sist, og med ny prosessor signert Intel skal behovet for lading bli mindre.

Det er også funnet referanser til den nye trådløse standarden 802.11ac i OS X 10.8.4. Dette kan bety at de nye MacBookene vil støtte raskere trådløs overføring av filer og strømming av høyoppløst video, over nettverket.

Helt nytt operativsystem

Apple har faktisk bekreftet at operativsystem for Macene skal fornyes, i form av en oppfølger til OS X Mountain Lion. Den nye utgaven går under kodenavnet Cabernet – etter vindruen – og får versjonnummer 10.9.

Batteritid blir et satsningsområde i år, og Apple skal ha overført teknologi fra iOS sin fleroppgavehåndterer til OS X. Denne kan stoppe applikasjoner helt når de minimeres, og dermed bidra til å spare batteri og frigjøre kraft på bærbare maskiner.

iPhones talestyring kan komme til OS X.Foto: Apple

Allerede i november skrev vi at Apple testet talestyring med Siri på Mac. Dette er et naturlig sprang, da diktafon-funksjonalitet allerede er på plass i Mountain Lion, men det er lite sannsynelig å få se dette på norsk. Videre skal Apple ønske å integrere sine omstridte kart i operativsystemet.

Med den forrige versjonen av OS X kom det over 100 nye funksjoner, og tilnærmet alle var hentet fra iOS. Flere av funksjonene var preget av Apples tidligere utviklingssjef Scott Forestalls forkjerlighet for å bruke designelementer fra tradisjonelle produkter, og viderefører dette til digitale enheter.

Nå skal Apple i følge ryktene jobbe hardt for gå bort fra dette, med introduksjonen av faner og tagger i Finder, og kraftig optimalisering av koden bak nettleseren Safari. Apples programvaresjef, Craig Federighi har også gått svært langt i å hevde at forbedret støtte for fullskjerm-applikasjoner er på vei til deg med flere skjermer.

Det er ventet at OS X 10.9 blir tilgjengelig i juli, noe som passer utmerket med Apples løfte om årlige oppdateringer av operativsystemet.

Bli med over på neste side, så tar vi for oss flere av forventningene til kveldens lansering »

Musikktjeneste og iOS

Mac Pro kan gjenoppstå

En oppdatering av Apples stasjonære maskin, Mac Pro, er virkelig på tide. Så lite har skjedd med Apples kraftpakke, at Apple etter fjorårets utviklerkonferanse faktisk måtte gå ut og bekrefte at de ikke hadde glemt de profesjonelle kundene deres, og jobbet med en oppdatering for 2013 som skulle være «veldig, veldig bra».

Mac Pro.Foto: Apple

Utviklerkonferansen er en god arena for Apple å lansere en ny Mac Pro, med sitt profesjonelle fokus. Lagrene skal begynne å gå tomme for Mac Pro-maskiner i USA, og i Europa er det gjennomført salgsstopp på nåværende modell, fordi den ikke oppfyller en rekke nye EFTA-regler.

Mange tror Apple vil overraske med et radikalt nytt design, hvor de blant annet kaster ut den optiske enheten, krymper maskinen betraktelig, samtidig som de vil etterkomme EFTA-lovverket. Overføringsteknologien Thunderbolt skal også stå i fokus, sannsynligvis på bekostning av den aldrende FireWire-teknologien.

Egen musikktjeneste

Ryktene har det også til at Apple vil prøve seg på en Spotify-lignende tjeneste. Den vil trolig gå under navnet iRadio, en er strømmetjeneste for musikk. Bloomberg hevder at Apple planlegger en reklamefinansiert tjeneste som skal gjøre det enkelt å oppdage og prøvelytte ny musikk før du åpner lommeboka – slik Pandora gjør i USA.

Det betyr at tjenesten vil strømme musikk basert på musikken akkurat du liker, omtrent som en radiokanal der du kan spole over sanger. Dette vil trolig bli en ny funksjon i iTunes, der du også kan kjøpe sanger. En serie med rapporter har det til at Apple har fått med flere store plateselskaper på laget de siste ukene.

Nytt iOS

Det er videre knyttet stor spenning til hva nyutnevnte sjefsdesigner for iOS, Sir Jonathan Ive, har funnet på med iPhones operativsystem. Han er mannen som har designet både iPhone, iPod, iMac og flere av Apples produkter. Ive har angivelig jobbet mot en total overhaling av iOS, med renere linjer og den minimalistiske stilen han ellers er kjent for.

Les mer om neste iOS på vårt søsternettsted, Amobil.no »

Fra 18.30 i kveld vil vi oppdatere deg direkte med hva som skjer under Apples lanseringsfest.

(Kilde: Appleinsider, The Verge, 9to5mac, Slashgear, Macrumors)

annonse