Tek.no

Nyhet

Dette tror vi Apple lanserer i kveld

Vi kommer med nyhetene direkte.

MacBook-ene blir oppdatert

Det er like før Apples årlige utviklerkonferanse går av stabelen i San Francisco, og i tradisjon tro svirrer ryktene høyt og lavt før Apple-sjefen selv slipper katta ut av sekken i kveld norsk tid.

Vi vil dekke hver enkelt nyhet fra klokken 19.00 i kveld. Liveblog finner du på Amobil.no »

MacBook kan få ny prosessor

MacBook Air. Foto: Apple

Det har skjedd lite spennende med MacBook-serien siden i fjor, da Apple slapp den første Retina-maskinen, men nå bobler det i gryta. Intels nye Haswell-prosessor kan nemlig gjøre sitt inntog i MacBook-familien.

Med sin svært effektive strømsparing og sterke grafikkytelse, er den en super oppdatering for bærbare maskiner generelt, og Apple har ofte holdt tritt med nye prosessorgenerasjoner.

9to5mac har også kommet over noen ukjente modellnumre i Apple-forhandlernes systemer, som mer enn antyder at nye MacBooker er på vei. Fra disse kan man lese at det er en av MacBook-familiene som leveres i to skjermstørrelser med to konfigurasjoner hver seg, som skal fornyes. Det har nettstedet tolket til at det er enten Air- eller Retina-serier som skal friskes opp.

MacBook Air er maskinen med liten plass til heftig batteri, men som ved hjelp av den effektive prosessoren til Intel kan få muligheten til å drive en høyoppløst Retina-skjerm, samtidig som den kan holde stand en dag uten lading. Det har tidligre vært spekulert i om Apple vil fase ut MacBook Pro-modellene, som i det siste har havnet mellom barken og veden. Om ryktene stemmer kan dette være første ledd i en slik prosess.

Slankere MacBook Retina

Analytikere mener videre at MacBook Pro Retina skal utstyres med et nytt FaceTime-kamera som støtter full-HD 1080p. Retina skal også ha vært igjennom en slankekur siden sist, og med ny prosessor signert Intel skal behovet for lading bli mindre.

Det er også funnet referanser til den nye trådløse standarden 802.11ac i OS X 10.8.4. Dette kan bety at de nye MacBookene vil støtte raskere trådløs overføring av filer og strømming av høyoppløst video, over nettverket.

Helt nytt operativsystem

Apple har faktisk bekreftet at operativsystem for Macene skal fornyes, i form av en oppfølger til OS X Mountain Lion. Den nye utgaven går under kodenavnet Cabernet – etter vindruen – og får versjonnummer 10.9.

Batteritid blir et satsningsområde i år, og Apple skal ha overført teknologi fra iOS sin fleroppgavehåndterer til OS X. Denne kan stoppe applikasjoner helt når de minimeres, og dermed bidra til å spare batteri og frigjøre kraft på bærbare maskiner.

iPhones talestyring kan komme til OS X.Foto: Apple

Allerede i november skrev vi at Apple testet talestyring med Siri på Mac. Dette er et naturlig sprang, da diktafon-funksjonalitet allerede er på plass i Mountain Lion, men det er lite sannsynelig å få se dette på norsk. Videre skal Apple ønske å integrere sine omstridte kart i operativsystemet.

Med den forrige versjonen av OS X kom det over 100 nye funksjoner, og tilnærmet alle var hentet fra iOS. Flere av funksjonene var preget av Apples tidligere utviklingssjef Scott Forestalls forkjerlighet for å bruke designelementer fra tradisjonelle produkter, og viderefører dette til digitale enheter.

Nå skal Apple i følge ryktene jobbe hardt for gå bort fra dette, med introduksjonen av faner og tagger i Finder, og kraftig optimalisering av koden bak nettleseren Safari. Apples programvaresjef, Craig Federighi har også gått svært langt i å hevde at forbedret støtte for fullskjerm-applikasjoner er på vei til deg med flere skjermer.

Det er ventet at OS X 10.9 blir tilgjengelig i juli, noe som passer utmerket med Apples løfte om årlige oppdateringer av operativsystemet.

Bli med over på neste side, så tar vi for oss flere av forventningene til kveldens lansering »

Les også