Nyhet

Bytter ut ansatte med en million roboter

Elektronikk-giganten Foxconn automatiserer.

Elektronikkgiganten Foxconn har nå annonsert at de skal kjøpe inn intet mindre enn 1 000 000 roboter over de tre neste årene. De ruger nå på 10 000 roboter, men allerede i løpet av neste år skal tallet passere 300 000.

Foxconn er produsenten som står for selve produksjonen av mange elektroniske maskiner vi til daglig bruker. Apples iPhone og iPad er kanskje de mest kjente, men de står også for mye av produksjonen til Dell, Hewlett-Packard og Sony.

De gigantiske Fabrikken i Kina ses på som en egen by, med over 1,2 millioner ansatte der mange bor fast på fabrikkområdet. Foxconn omsetter alene nesten 40 % av verdens elektronikk-marked.

Skal erstatte mennesket

Selv om mye av all elektronikk på verdensbasis produseres av maskiner, er det fortsatt mye som må gjøres for hånd. Enkelte oppgaver er rett og slett for kompliserte til at en robot kan gjøre det på kortere tid, til en lavere kostnad.

Nå ser det imidlertid til at vekten tipper den andre veien.

Robotene skal i stor grad ta over flere av de oppgavene som i dag gjøres for hånd, i følge nettstedet Ieee.org.

Denne nyheten kommer bare et drøyt år etter at en rekke av Foxconns ansatte begikk selvmord på fabrikken, noe som ble slått stort opp i internasjonale medier. For å stoppe dette hevet Foxconn lønningene, men enkelte rapporter tilsier at de ansatte fikk tilsvarende boutgifter på området.

Skal Frida ta over?

Med 1 million nye roboter på vei inn i stallen er det klart at enkelte stillinger må ryke. Det kan bety sterkt press for de ansatte som regelrett lever på fabrikkområdet.

Ytterligere rykter, som virkelig er rykter, skal ha det til at en rekke av robotene er ABBs «Frida». En konseptvideo av denne roboten kan du se her:

(Kilde: Ieee.org, Comon.dk)

Les også
Apple-fabrikkene i Kina får bedre arbeidsforhold
Les også
Nye Apple-ansatte må jobbe med falske produkter
Les også
Apple-fabrikk sammenlignet arbeidere med dyr
Les også
IPhone lages av 13-åringer
Les også
Xbox-arbeidere truet med masseselvmord
Les også
Apple nekter å selge dette spillet
Les også
Hotell bytter ut piccolo med robot
Les også
Her er verdens minste batteri
Les også
Foxconn benekter selvmordsforbud
Les også
iPhone-arbeidere nektes å ta selvmord
annonse