Til hovedinnhold

TEST: Hvilken mobil filmer best?

TEST: Hvilken mobil filmer best?

Alle de store mobilprodusentene har begynt å selge mobiltelefoner som kan filme i det som kalles HD-kvalitet. Men som videokameraer er disse mobiltelefonene ikke skittvannet verdt. Kanskje med ett unntak.

Vi har testet de nyeste toppmodellene til Nokia, Samsung, HTC og Apple. Det er store kvalitetsforskjeller mellom de fire HD-mobilene, men ingen av dem kommer i nærheten av ordinære HD-kameraer.

Pakker filene

Det er flere årsaker til dette. Den viktigste grunnen er at mobiltelefonene komprimerer bildene for å redusere filstørrelsen. Ved å slå sammen nyanser som er nesten like kan filstørrelsen reduseres ganske kraftig.

Kameraene tar 30 bilder per sekund med en oppløsning på 1280 x 720 punkter, som er samme oppløsning som Riks-TV har på sine HD-sendinger. Når disse 30 bildene hver eneste sekund skal pakkes ned til en samlet størrelse på drøyt 1 MB sier det seg selv at mye informasjon må vaskes bort. Til sammenlikning filmer et Canon forbrukerkamera med HD i opp til 3 MB per sekund.

Dropper bilder
Det er ikke bare den høye komprimeringen som er problematisk. Når det blir store endringer fra bilde til bilde, som ved bevegelse i motivet eller på kamera, klarer ikke prosessoren i mobilen å henge med. Enkelte ganger blir ett bilde hengende for lenge, andre ganger blir bilder droppet.

Vi har sett på hvordan fire toppmobiler takler skiftende lysforhold, bevegelse i motiv og bevegelse på kameraet. Vi satte alle telefonene på en skinne og filmet samme motiv samtidig. Samtlige mobiltelefoner er satt til å filme med beste kvalitet, og samtlige mobiltelefoner har siste tilgjengelige programvareversjon.

Vi har også stengt av alle bakgrunnsapplikasjoner for å frigi prosessorkapasitet til kamerafunksjonen.

Resultatet for hver enkelt mobiltelefon finner du under. Vær oppmerksom på at dette er klipp som er lastet opp til YouTube, der filformatet konverteres til Flash. For å se filmklippene tilnærmet slik de fremkommer i originalformat må du velge å spille dem av i HD.

Vi har satt sammen en video der samtlige filmsnutter vises samtidig. Åpner du denne i HD-visning vil klippene vises i ¼-del av original størrelse av plasshensyn.

På neste side kan du se hvilken mobil som vant testen!

 

Resultater

#4: HTC Desire HD

 • Videoformat, HD: 3GPP
 • TV ut: DLNA
 • Videolys: Kraftig dual LED 

Verdens råeste mobiltelefon har et av verdens dårligste HD-kameraer. Telefonen er knapt kommet i salg, men en programvareoppdatering er allerede klar. I vår test har vi brukt en mobiltelefon med oppdatert programvare.

Kameraet svikter på nær sagt alle punkter. Fargegjengivelsen er feil, kameraet bruker lang tid på å tilpasse seg endringer i lysforholdene, og bildene er skjemmet av signalstøy. Ved panorering blir svært mange bilder utelatt, med til dels betydelig hakking som resultat.

Kameraet har en følsom mikrofon uten evne til å justere seg dynamisk. Resultatet er mye og dårlig lyd. 

Eksempelvideo filmet med Desire HD:
 
Legg merke til hvordan bildet hakker når vi vender kameraet mot vinduet. Se også hvor fortegnet fargene blir når vi vender kameraet inn i rommet igjen. Andre gang vi snur kameraet mot vinduet brenner bildet helt ut, før kameraet henter seg inn igjen. Det samme skjer når vi igjen vender kameraet inn i rommet. Ca 1 minutt og 10 sekunder ut i filmen dimmer vi lyset i rommet. Desire HD klarer ikke å følge med.

Les vår test av HTC Desire HD
 

#3: Samsung Galaxy S

 • Videoformat, HD: MP4
 • TV ut: DLNA (AllShare), kablet kompositt.
 • Kameralys: Nei

Samsung Galaxy S er en anelse bedre enn HTC Desire når det gjelder fargegjengivelse, men også her sliter vi med lysskifte og hakking ved raske bevegelser.

Mens Desire HD tok opp for mye lyd, er problemet med Galaxy S det motsatte.

Ved filming innendørs blir fargene feil. Det er heller ikke noen lampe på kameraet.

Eksempelvideo filmet med Galaxy S:

Her ser vi at kameraet takler vekslingen mellom innelys og utelys bedre enn HTC Desire HD. Men når vi filmer inn i rommet igjen blir fargene først svært unaturlige. Også dette kameraet sliter med å holde jevne bevegelser, men legg merke til at det takler lysdimmingen nokså bra.
Les vår test av Samsung Galaxy S

 

#2: Apple iPhone 4

 • Videoformat, HD: MOV
 • TV ut: Kompositt via en egen holder.
 • Kameralys: Ja, singel LED

Mye er sagt om Apple iPhone 4, men i vår videotest kommer telefonen godt ut. Her er mindre hakking og bedre farger enn på Galaxy S og Desire HD. Tiden det tar å kompensere for endrede lysforhold er akseptabel.

Lyden er akseptabel, selv om mikrofonen er litt svak.

Men det er forholdsvis mye artifakter i bildet. Legger du merke til veggen bak TV-skjermen i dette klippet, så ser det ut som om tapetet er levende.

Eksempelvideo filmet med iPhone 4:
 
Her vil du se at kameraet på iPhone 4 takler vekslingen mellom ute- og innelys langt bedre enn de to foregående mobilene. Legg merke til at kameraet hakker mindre ved bevegelser, men at bildet istedet blir svært uskarpt mens bevegelsene pågår.
Les vår test av  Apple iPhone 4
 

TESTVINNER: Nokia N8

 • Videoformat, HD: MP4
 • TV ut: DLNA, HDMI
 • Kameralys: Nei

Denne mobiltelefonen skiller seg fra de øvrige ved å ha bedre bildekvalitet, mer naturtro farger, raskere lyskompensasjon og den klart beste lyden. Nokia N8 er den eneste mobilen i testen med dedikert kameratast.

Under gode lysforhold kan resultatet bli akseptabelt. I svakt lys blir det litt mye støy i bildene.

Med HDMI-kontakt kan N8 enkelt kobles til en HDTV.

Eksempelvideo:


På dette klippet filmet med Nokia N8 er lyden mye bedre enn på de øvrige klippene. Bevegelser glir nokså greit, og farbegjengivelsen er bedre enn på de øvrige mobilkameraene. Men legg merke til at det er mye støy i bildene, særlig når det er lite lys. N8 er altså det beste mobilkameraet med HD. Men hadde TV-tilbyderne levert tilsvarende kvalitet i sine HD-kanaler ville du utvilsomt kunne kreve pengene dine tilbake.
Les vår test av Nokia N8

Mer om
annonse