Til hovedinnhold

Kodak selger forbrukeravdelingen

Gjør grep for å redde skinnet.

Etter å ha ligget nede lenge med brukket rygg tar nå Kodak grep for å få på plass en sunn drift av det tradisjonstunge fotoselskapet. Etter å ha fått konkursbeskyttelse tidligere i år er det vinn eller forsvinn, og Kodak kvitter seg nå med forbrukeravdelingen i håp om å trimme utgiftene.

Vil selge filmrullene
I forbrukeravdelingen til Kodak ligger blant annet produkter tilknyttet analoge fotokameraer, i tillegg til blant annet fotopapir og suvenirprodukter. Slik Akam forstår det, vil Kodak altså kvitte seg med produksjonen av de berømte filmrullene, som mange velkjente fotografer har brukt opp igjennom det tjuende århundret. Kodak vil også selge "dokumentbilde"-avdelingen, som blant annet har en rekke scannere i porteføljen.

Les også: Kodak søkte om konkursbeskyttelse

Hva har egentlig Kodak igjen å selge etter dette? Vel, Kodak selv sier i en pressemelding at de fremover vil fokusere på kommersielle printertjenester og bedriftsmarkedet. Det vil altså være mulig for bedriftsmarkedet å kjøpe film, blant annet til bruk i medisinske laboratorier.

På tross av at Kodak vil selge forbrukeravdelingen sin, er det fortsatt mulighet for at du også i 2013 vil kunne få tak i Kodaks filmruller. Et eventuelt salg vil neppe føre til store forandringer på de mest populære produktene, og driften vil med stor sannsynlighet bli videreført av et annet selskap.

Vinn eller forsvinn
Kodaks spareprogram kommer ikke som noen overraskelse for dem som har fulgt fotoselskapets økonomi det siste tiåret. Helt siden inntoget av digitale kameraer har den analoge kjempen slitt med omstillingsproblemer. Tidligere i år valgte Kodak å søke om konkursbeskyttelse i amerikansk domstol. Denne konkursbeskyttelsen kalles for "Chapter 11" , og bedrifter som blir tatt inn i denne ordningen får en siste sjanse til å få firmaet på rett kjøl, men dersom de mislykkes er veien til konkurs garantert.

Fortsatt er det usikkerhet hvorvidt selskapet planlegger å selge sin store patentportefølje, som har gitt grobunn for søksmål i mange retninger de siste årene. Kjenner vi Kodak rett er ikke sagaen ferdig fortalt.

Les også: Kodak selger patenter og saksøker Apple

annonse