Tek.no

Nyhet

– Vi kan miste alle digitale spor

«Internetts far» frykter kaos i fremtiden.

Joi Ito
23 Feb 2015 12:13

Alle som har hatt datamaskin en stund vet hvordan det er når programmer man bruker plutselig ikke virker på nye maskiner. Mange har kanskje flere diskettbokser fulle av digital informasjon, men ingen datamaskin utstyrt med diskettstasjon.

Vint Cerf er i dag visepresident hos Google, men på syttitallet var han en av de som utviklet ARPANet. Det var et militært, amerikansk nettverk som senere la grunnlag for dagens Internett. Arbeidet hans der gjorde at han i dag ofte kalles Internetts far.

Nå er han opptatt av hvordan vi kan lagre digital informasjon for fremtiden.

– Vi risikerer en digital mørketid

Her er det ikke bare snakk om å sikre at vi selv har tilgang på ting vi skrev for ti år siden, men å passe på at våre digitale spor er tilgjengelige for historikere og andre om hundrevis og kanskje tusenvis av år.

Hvis ikke kan vår tid bli en slags «digital mørketid» når man ser tilbake på den i fremtiden.

Cerf forklarer problematikken slik: For å åpne et bilde laget i Photoshop må du først ha tilgang på Photoshop. Så må du ha en versjon av Windows som Photoshop kjører på, med alle driverne og programvaren Photoshop trenger. Så trenger du maskinvare som Windows kan kjøre på.

Se Cerf holde foredrag om temaet.

Vi må kopiere hele prosessen

Ifølge Cerf er løsningen å ta en slags kopi av hele denne prosessen. Å lagre en fil i standardisert form, som inneholder en komprimert utgave av all informasjonen PC-en din bruker for å se bildet – fra operativsystemet til Photoshop selv.

Dette er ikke så fjernt som det virker. Flere «emulatorer», altså programmer laget for å imitere gamle datamaskiner og operativsystemer slik at de kan brukes på en moderne PC, lar brukerne ta «snapshot» av det emulerte datasystemets tilstand. Så kan de hente det inn senere.

Cerf mener utfordringen ligger i å finne en standardisert måte å gjøre dette på, som fungerer for alle systemer og programmer, og som sikrer at våre data kan lagres uavhengige av noen individuell tjeneste.

Du kan se et kjapt intervju med Cerf hos BBC. Er du interessert i emnet kan du se et én time langt foredrag han holdt på Carnegie Mellon University.

Enn så lenge holder i alle fall Internet Archive liv i gammel programvare
Her kan du prøve fem spill fra vår barndom »

(Kilde: Gizmodo)

annonse

Les også