Tek.no

Nyhet

Grusomme arbeidsforhold hos Apple-fabrikk avslørt

Må jobbe nesten tre uker i strekk, uten fri.

YouTube/BBC
19 Des 2014 13:08

For to år siden ble det avslørt at to av Apples viktigste kinesiske leverandører, Pegatron og Foxcon, nærmest drev med slavearbeid. Ekstreme arbeidstider, ferienekt og dårlig lønn var bare noen av stikkordene.

Apple lovet oppvask, men nå viser det seg at lite har skjedd.

BBC sendte nemlig inn reportere med skjult kamera i fabrikkene, som kamuflerte seg som vanlige arbeidere. De kunne avsløre alt fra ekstremt overtidsarbeid til direkte lovbrudd.

Jobbet 18 dager i strekk

I videoen du kan se under beskrives det blant annet hvordan reporteren som ble sendt inn ble tvunget til å jobbe 18 dager i strekk, uten en eneste dag fri.

Dette skjedde til tross for at han flere ganger hadde bedt om å slippe å jobbe så mye.

Langt over 60 timer i uka

Men det stopper ikke der. Hver eneste arbeidsdag inkluderer overtidsarbeid, som gjør at de aller fleste arbeiderne jobber langt mer enn 60 timer i uken. Dette var den øverste grensen Apple sa var lovlig i 2012. I videoen kan du se hvor utslitte arbeiderne er. Enten bruker de lunsjpausen til å sove, eller så sover de rett og slett ved arbeidsstasjonene sine.

Apple har ikke uttalt seg direkte til BBC angående reportasjen. De sier likevel på generell basis at de ikke kjenner til noe annet selskap som jobber så aktivt som dem for å bedre arbeidsvilkårene i fabrikkene i Kina.

Se BBC-videoen under:

Apples tilsvar

Oppdatert: I et brev til sine britiske ansatte redegjør Apples undersjef for daglig drift, Jeff Williams, hva de mener om BBC-dokumentaren som ble publisert denne uken.

I brevet skriver han at både ham selv om Tim Cook er svært fornærmet av BBC-reportasjen, og at de har utelatt flere viktige punkter. Blant annet skal Apple ha hatt en dialog med Panorama, produsenten av dokumentaren, under hele produksjonen av reportasjen, men dette ble aldri nevnt i det endelige porduktet.

Williams skriver også at det er langt ifra sannheten at Apple ikke jobber med å forbedre arbeidsforholdene.

- Vi holder følge med arbeidstidene til over én million arbeidere i næringskjeden. 93 prosent av dem overholdt den ukentlige 60 timers-grensen i år. Vi kan fortsatt bli bedre, og det skal vi bli, skriver Williams.

Du kan lese hele brevet hos The Verge.

Les mer om 2012-avsløringene:
iPhonen din lages av 13-åringer »

(Kilde: BBC)

annonse
Loading