Samsung fosser frem
Det går bra for Samsung om dagen. Så bra at de i enkelte kjeder har en markedsandel på over 40 prosent. Etter å ha fulgt mobilmarkedet i Norge tett i mer enn et tiår, er det lite som gleder oss mer.
Det skyldes på ingen måte at vi ikke unner giganter som Nokia og Sony Ericsson å gjøre det bra. For all del – når disse selskapene har høye markedsandeler beviser det at de har gjort noe riktig. Men når markedsandelene faller blir de nødt til å gjøre noe. Det skaper dynamikk.
Nå er vi spent på hvilke grep Nokia og Sony Ericsson skal ta. Sist Nokia var i bunnen av en bølgedal kuttet de kraftig i prisene. Det ga raskt økning i salgsvolum, men sved på pungen. Sony og Ericsson har hver for seg og sammen hatt en langt mer turbulent historie.
"Hvor var det egentlig det butta?"
Det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hvor det glapp for Sony Ericsson. Men siden P800 har Sony Ericsson knapt hatt en mobiltelefon som har slått an i bedriftsmarkedet.
Forsøket på å gjøre en egen vri på Windows Mobile 6.5 lyktes ikke. Panelene på Xperia X1 så kanskje imponerende ut, men brukergrensesnittet på telefonen funket aldri helt. Etterfølgeren X2 gikk også skitt.
Med skrotingen av grensesnittet Symbian UIQ, to bom på Windows mobile, og en ikke helt vellykket overgang til Symbian S60, har Sony Ericsson gått fra å være trendy, til å fremstå som sidrumpet.
Xperia X10 klarer ikke å rette på dette inntrykket, så lenge den mangler dual touch og har en utdatert versjon av operativsystemet Android. X10 Mini er sexy nok, men antakelig må Sony Ericsson utvide porteføljen med flere slike modeller før de igjen kan regnes som trendsettende. Walkman-modellene står fremdeles sterkt, men varemerket Walkman, eller CyberShot for den sakens skyld, er ikke å finne på androidmodellene.
Nokia forgubbes
Også i Nokia er forgubbingen farlig nær. Her er løsningen N8, basert på en helt ny versjon av Symbian, kalt Symbian ^3. Nokia må lykkes med Symbian^3, om de skal klare å stå imot presset fra Samsung, HTC og ikke minst Apple i forbrukermarkedet. Men Nokia har et solid feste i bedriftsmarkedet, og samarbeidet med Microsoft kan styrke denne posisjonen.
Nokia har også et høyt salgsvolum globalt, ikke minst etter en vellykket strategi med billige mobiltelefoner i nye markeder.
HTC vokser
HTC har klart å gjøre flere ting riktig. De var først ute med Windows Mobile, og har fremstått som en liten og eksklusiv produsent av mobiltelefoner for bedriftsmarkedet. Så kom de med billige Windows-mobiler med trykkskjerm, lenge før iPhone ble populær. Dessuten var det noen i HTC som forstod at kampen ikke vil stå om operativsystem, men om brukeroplevelse. Innføringen av TouchFlo og Sense gjorde ikke bare telefonene enklere å bruke, men det ser bra ut også.
HTC har videreført Sense på Android, og i tillegg kommet opp med en toppmodell som har stor AMOLED-skjerm. I dag er HTC Desire antakelig den eneste mobiltelefonen som virkelig matcher iPhone på brukervennlighet. Selv om Google utrolig nok ennå ikke har klart å kløne sammen en betalingsløsning for Android Market, så er utvalget av gratisapplikasjoner enormt.
Apple
Apple kommer med en ny iPhone ganske snart. Undersøkelser fra TNS-Gallup viser at ingen er mer fornøyd med mobilen sin enn den som har en iPhone. Men iPhone legger opp til et forbruk mange ikke ser seg råd til. Det bremser veksten for et selskap som idag har det viktigste produktet mobilbransjen har sett siden telefonen ble trådløs.
Apple vil ganske sikkert fortsette å vokse lenge ennå, men fremdeles er iPhone av mange regnet som en for dyr totalpakke.
Samsung i støtet
Det er Samsung som har størst fremdrift i øyeblikket. Ikke bare har selskapet satset på flere hester og lyktes med det. De har også utviklet en egen plattform de kaller Bada. Også her skal det være mulig å hente programmer, på samme måte som på Android Market og Apples App Store. Nokia har også en løsning for applikasjoner på mobilen, Ovi Butikk, men her holder det ikke med ett klikk for å laste ned og installere et program.
Samsungs vei mot toppen av hitlistene har vært lang, men nå ser selskapet virkelig ut til å ha fått vind i seilene. Vi er ikke helt sikker på hva som skal til for å stoppe Samsung. Med verdens råeste mobilskjermer (super AMOLED), telefoner i alle tenkelige prisklasser og formfaktorer, godt med markedsmidler og en enorm iver etter å utvikle ny teknologi, sprenger Samsung stadig nye grenser.
Kanskje vil det være Samsung, HTC og Apple som dominerer mobilmarkedet allerede om et par år.
Og det er godt gjort. Bare spør Alcatel, Panasonic, NEC, Phillips, Siemens, Bosh, Benefon eller Motorola. De har alle måttet gi opp kampen om det nordiske markedet.