Til hovedinnhold

Slik er "supermobilen" N900

(Nokia World Stuttgart/Mobilen.no): Nokia kan kalle den hva de vil, men for de aller fleste av oss vil dette være en dings som vi bærer i lommen, og som vi plukker opp når vi skal ringe til noen, eller noen ringer til oss. Med andre ord, en mobiltelefon. De tidligere Nokia-modellene med Maemo (Linux-kjerne) hadde ikke SIM-kort, og var aldri ment å ringe med. Det er denne.
I alle fall nesten, for noen ringeknapper finner vi ikke. Og det er smått med andre knapper også. Her er ingen tast som tar oss til en startside eller åpner en meny. N900 betjenes fra skjermen, eller tastaturet som kan trekkes frem under maskinen. Tastene er greie nok, men hvorfor begrense seg til tre rader når her er plass nok til fire? For øvrig merker vi oss at æøå er på plass med egne taster, i stedet for å ligge som ekstrafunksjoner på andre taster.

Mindre, men fortsatt stor

Forløperen til N900 heter N810, og mange av designelementene fra denne modellen finner vi også på N900. Blant annet er støttebøylen på plass. Men N900 er betydelig mindre. Det betyr også at den dessverre ikke har like stor skjerm som N810. I tillegg er den noe tykkere. Kort fortalt ser den ut som N97s forspiste storebror.

Vekten er 181 gram, omtrent det dobbelte av det en nyere standardmobil veier.

Fordelene med N900 i forhold til en vanlig mobiltelefon er mange. Men det er ulempene også. På fordelssiden tar vi med at den har en nettleser som oppfører seg nøyaktig som nettleseren på en PC, med Flash 9.4 (enkelte mobiltelefoner har Flash Lite) og støtte for Ajax. 

Med N900 kan du kjøre langt flere programmer samtidig (multitasking) enn du kan på en mobiltelefon. Dessuten kan den alt det andre smartmobiler kan, som å tilby chat, internett-telefoni, GPS-navigering, mediespiller, kamera, video, TV-ut og så videre.

En av de viktigste ulempene er at maskinen ikke har et telefonsentrisk menysystem. Skal du bruke N900 som mobiltelefon må du først åpne programmet som gir deg et grensesnitt å ringe fra. Knapper for å starte og avslutte samtaler finnes ikke.

Kjapp

Det er unektelig gøy å leke med N900, men opplevelsen blir noe hemmet av at vi befinner oss i et område der 2000 personer, alle med smartmobiler, forsøker å bruke mobilnettet samtidig. På samme måte går det tregere på WLAN-her på Nokia World enn det vil gjøre i et nett med mer ledig kapasitet.

Nokia hevder ingen annen lommemaskin kan gi en like god surfeopplevelse som N900. Monn det. Vi har testet mobiltelefoner der det går raskere å bevege seg rundt på nettsider. Her er heller ikke mulighet for å bruke to fingre på skjermen samtidig. Vi zoomer ved å skru oss inn i skjermbildet med fingeren. Men denne funksjonen fungerer ikke i fotoarkivet. Skjermen oppfører seg som en kapasitiv skjerm (reagerer på berøring uten trykk), men det er også mulig å tegne med stylys (trykkfølsom).

Kamera

Kameraet tar gode bilder med 5 megapiksler oppløsning. Her er fotolys, men ikke noen skikkelig blits. Nokia hevder det sitter bedre optikk i denne modellen enn det gjør i N97, som har samme bildeoppløsning. Både N97 og N900 har imidlertid optikk fra Carl Zeiss (Tessar 2,8/5,4).

Men det mest spesielle er likevel mulighetene for å kjøre tyngre programmer, installere nye drivere og utvikle N97 videre. Allerede når den kommer i butikk vil den ha ny programvare med flere funksjoner enn den versjonen vi fikk prøve.

Mer om
annonse