Take-off for Call Norwegian
Det tar alltid tid for en fersk operatør på mobilmarkedet å bygge opp et produkt, og man må jo starte et sted. Forrige gang Call Norwegian ble omtalt på Mobilen.no var det i forbindelse med en test av standardabonnement, der abonnementet Lavpris Mobil fikk en lavere score enn de aller fleste andre standardabonnement, grunnet høy oppstartspris og mangel på tilleggstjenester. Nå har det gått noen måneder, og Call Norwegian har fått på plass flere ting som gjør at totaltilbudet fremstår som langt bedre, blant annet et mobilt bredbånd-tilbud.
Og dette er bare begynnelsen. Fra først å virke som et halvhjertet pilotprosjekt, ser det nå ut til at Call Norwegian omsider er i ferd med å ta av. Totaltilbudet begynner å ta form, og vi ser helt klart at konseptet har noe for seg.
Venner og CashPoints
Vi savnet tilleggstjenester hos Call Norwegian. Airport Wi-Fi, altså tilgang til trådløst nett på 14 flyplasser i Norge, er absolutt godkjent, men det holder ikke som den eneste tilleggstjenesten. Nå har imidlertid ”Venner” også dukket opp, der du kan velge ti andre Call Norwegian-abonnenter som du kan ringe gratis til. Dessverre må du betale oppstartsavgift på disse ”gratissamtalene”, i motsetning til alle andre tilsvarende tilbud på markedet. Dette er altså en start, men ettersom det her er snakk om en liten operatør, burde oppstartsavgiften vært kuttet og SMS vært inkludert i tilbudet i tillegg. NetComs glimrende gratistjeneste ”Bestevenn” gir deg nettopp helt gratis samtaler og SMS – men kun til én annen NetCom-kunde.
CashPoints er et noe mer interessant konsept, som utvilsomt har stort potensial. Dette er et fordelsprogram à la Trumf, Coop-kort etc., der du får tre prosent på alle produkter, tjenester og alt forbruk som du kjøper fra flyselskapet Norwegian, Call Norwegian eller Bank Norwegian. Poengene du opptjener kan blant annet brukes til å betale mobilregningen eller reise av gårde til fjerne strøk. Konseptet er bra, men vi er fortsatt skeptiske til om det lønner seg for en som ikke flyr ofte med Norwegian å ha Call Norwegian som mobiloperatør. Det finnes en rekke sammenlignbare mobilabonnement som er billigere i bruk enn Lavpris Mobil, og det er heller tvilsomt om CashPoints-programmet veier opp nok for prisforskjellene. Chess har også et fordelsprogram kalt ChessBonus som går ut på omtrent det samme. Her er nok fortjenesten din lavere enn tre prosent, men til gjengjeld har du et langt bredere spekter av gunstige abonnementer å velge mellom. Fordelen med Norwegian Reward – som førstnevnte fordelsprogram kalles – er at du også kan bruke dine oppsparte poeng på andre ting enn det som har med mobiltelefoni å gjøre, og at kjøp av flyreiser også gir poeng.
To mobilabonnement
Fra før har vi altså vurdert Lavpris Mobil, et abonnement som kunne falt i kategorien ”lavpris” dersom oppstartsavgiften hadde matchet prisen per minutt. 89 øre i oppstartsavgift per samtale er skyhøyt enten operatøren heter Telenor, NetCom, Tele2 eller Call Norwegian. Lavprisaktørenes rimeligste standardabonnementer ligger som oftest på 30-40 øre i oppstartsavgift, men omtrent samme pris per minutt. De øvrige prisene på Lavpris Mobil er det imidlertid lite å si på, selv om 1,35 kroner per MB på langt nær er like billig i disse dager som det Call Norwegian gir uttrykk for på sine nettsider – i alle fall når operatøren ikke tilbyr flere datapakkenivåer i tillegg.
Men Call Norwegian har også lansert et nytt abonnement kalt Smart Mobil som er ”laget for iPhone og andre smartphones”. Med det sikter operatøren til at det er 120 MB data inkludert i abonnementet, noe som for så vidt er en dugelig mengde for en gjennomsnittlig mobilsurfer. Utover de 120 MB betaler du en løpende datapris på 89 øre per MB, og det er meget bra. Månedsprisen er på 99 kroner, og ettersom vi ikke ser noe annet enn datamengden som skulle forsvare en slik pris, tolker vi det nettopp dit hen at du betaler 99 kroner for en datapakke på 120 MB (dog med rabattert løpende datapris ved overforbruk). Det er i så fall også litt overkant i forhold til andre operatørers datapakker. Flere operatører tilbyr for eksempel 100 MB til under 50-lappen som kan legges til et hvilket som helst abonnement. Også dette abonnementet har en startpris på 89 øre per samtale, og det virker like meningsløst på dette ”lavprisabonnementet”.
Mobilt bredbånd
Tilleggstjenesten Airport Wi-Fi var vi inne på, og som en del av mobilt bredbånd-tilbudet til Call Norwegian er dette absolutt gunstig. Mobilt bredbånd-tilbudet til Call Norwegian består for øyeblikket av Lavpris Data og Kontant Data. Med førstnevnte abonnement betaler du en løpende datapris på 1,25 kroner per MB (evt. USB-modem koster 799 kroner), 49 kroner i minstefakturering, makspris per måned 599 kroner (strupegrense 5 GB) – dog uten bindingstid. Dette kan sies å være hakket bedre enn One Call Mobilt Bredbånd På Tur, et tilsvarende abonnement: månedspris 49 kroner, pris per MB 99 øre, makspris per måned 699 kroner (strupegrense 1 GB) – men med ett års bindingstid. Pris på USB-modem ikke oppgitt. I forhold til andre typer mobilt bredbånd-abonnement er imidlertid Lavpris Data ganske uinteressant.
NetCom lanserte i fjor Mobilt Bredbånd Kontant, som naturligvis fungerte på samme måte som et kontantkort ved at det hele er forhåndsbetalt. Da slipper du også bindingstid. Ideen er god, men vi kritiserte NetCom for å være litt for grådige ved å kreve to kroner per MB med sin løsning. Call Norwegian Kontant Data er et tilsvarende tilbud, men den løpende dataprisen er på ”kun” 1,40 kroner per MB. Det er fortsatt 40 øre per MB mer enn hva som er rimelig, med tanke på at flere operatører nå har 98-99 øre per MB som løpende datapris på mobilabonnementet. Startpakke med modem koster 499 kroner (inkl. 100 MB) hos både NetCom og Call Norwegian, men sistnevnte har altså den billigste kontantkortløsningen for mobilt bredbånd.
Call Norwegian: - Forutsigbarhet
Den ferske operatøren har altså vært på markedet noen måneder nå, og totaltilbudet begynner å ta form. Salg & Markedssjef Erik Haugen i Call Norwegian forsikrer at de har mer på gang som vil være med å løfte dem til nye høyder. Han virker godt fornøyd med starten.
- De siste månedene, med nesten kontinuerlige lanseringer, har naturlig nok vært meget hektiske, og samtidig både spennende og innbringende. Vi er så langt godt fornøyd med responsen, og forventer en fortsatt eksponensiell vekst. Det tar jo alltid tid å innarbeide en merkevare, men det faktum at vi er en del av Norwegian-familien har helt klart hjulpet. Tilbakemeldinger viser at Norwegian-navnet skaper tillit. Interessen er også stor for CashPoints og Venner-løsningen, forteller Haugen til Mobilen.no.
Hvorfor har Call Norwegian, som en lavprisaktør, valgt å sette oppstartsprisen til 89 øre? (like høyt som de dyreste standardabonnementene på markedet)
- Vi har valgt å begynne med abonnementer med forutsigbarhet. Med det mener jeg at få mennesker vet nøyaktig hvor mye de ringer, og en persons ringemønster er heller ikke konstant. Det varierer fra måned til måned, og derfor føler vi det riktig å tilby forutsigbare mobilabonnementer. Et abonnement som topper telepriser.no kan fort bli dyrt utenfor det angitte ringemønsteret, svarer Haugen.
Han legger til at de har lav pris på samtale per minutt og løpende datapris, samt påpeker at også lavprisoperatøren Tele2 også opererer med en oppstartspris på 89 øre per samtale. Videre nevner han CashPoints og Airport Wi-Fi, samt tilgang til internett i Norwegian-fly senere i år, som andre fordeler.
- Vi vurderer selvfølgelig løpende mulighetene for å tilby tilpassede abonnement til de som enten ringer mye eller lite, sier han videre.
Ikke som andre operatører
Vi er spente på hva Call Norwegians planer for resten av året går ut på, og Haugen svarer følgende på det:
- Vi planlegger en rekke lanseringer av attraktive produkter og relevante tjenester som bygger opp under strategien om å kunne tilby billig mobilkommunikasjon med unike fordeler. Følg med!
- Det er viktig å se det totale bildet hvor Call Norwegian er en del av en større gruppe sammen med Norwegian og Bank Norwegian, som kan gi sine abonnenter andre attraktive fordeler. Vi er ikke helt som andre mobilaktører, om du vil. Som et eksempel kan jeg trekke frem at vi nylig har startet salg av Kontant Data ombord på enkelte av Norwegians flyvinger. Vi har også muliggjort påfylling av kontantkort med CashPoints opptjent i gruppen. Du kan fylle på med poeng opptjent i flyselskapet, Bank Norwegian og hos oss. Både privat opptjente CashPoints, og de du har tjent i jobb – for eksempel fra tjenestereiser med Norwegian. Med andre ord, du kan redusere dine mobilkostnader, avslutter Call Norwegians Salg & Markedssjef.
Dyr lavprisaktør?
For øyeblikket kan det fortsatt virke som om Call Norwegian er for dyre til å kalle seg ”lavprisaktør”, men det kan være at CashPoints-ordningen i det minste tetter noe av gapet både til de aller biligste på mobiltelefoni, samt ordinære mobilt bredbånd-abonnement. Fordi effekten av fordelsprogrammet kan variere stort, er det likevel avgjørende å være lojal til flyselskapet Norwegian og/eller Bank Norwegian for å få betydelig utbytte av ordningen – og det er vel nettopp det som er poenget også.
Det er imidlertid en interessant tanke å ha et mobilselskap som et viktig bindeledd i et stort konsern som tilbyr flere ulike tjenester (”skape synergier”, som det heter i moderne ledelse). Dette er for øvrig noe av den samme tanken bak Ludo (Mobil, Store, Kids, kredittkort etc.), selv om Idar Vollvik & co. raskere markerte seg i lavprissegmentet enn det Call Norwegian har gjort til nå. Sistnevnte har derimot en langt sterkere merkevare i Norge (mtp. flyselskapet Norwegian), i alle fall i nærmeste fremtid, og nettopp det er den ferske operatørens sterkeste kort. Call Norwegians totaltilbud er ennå ikke komplett, og her kan det skje mye innen kort tid. Mye er gjort med en halvering av oppstartsprisen og enda flere datapakker, samt et større utvalg av mobilt bredbånd-abonnement. Potensialet er der.