Til hovedinnhold

Nå ligger bursdagen din på nett - igjen

[Nettavisen] Fredag sendte det svenske selskapet Berlock Information ut en pressemelding om at de har utvidet sin tjeneste Birthday.no til nå å tilby oversikt over både fødselsdato og fødselsår til alle som står i telefonkatalogen.

- Utover det å kunne søke etter de som har bursdag en spesiell måned i en konkret gate, har interessen vært stor for også å kunne finne ut hvem som har bursdag under en uke i en by. Dette krever naturligvis at vi presenterer årstall og dato sammen på nettet, skriver selskapet i en pressemelding.

Har gitt seg to ganger

I Norge har vi de siste par årene hatt to saker der nettsider har tilbudt tilgang til hele fødselsdatoen. Både Eniro og Iam.no måtte etter massiv kritikk trekke tilbake tjenesten. Kritikken kom både fra Datatilsynet og brukerne.

Les også:

- Det vi har sagt på generelt grunnlag er at en kan presentere fødselsdato eller år, men ikke begge deler, sier senior informasjonsrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til Nettavisen.

- Det har aldri kommet til et formelt vedtak fra vår side, da aktørene har etterkommet vår og brukernes kritikk, sier hun.

- En helt annen tjeneste

Administrerende i Berlock Informasjon, Patric Örner, mener det er helt feil å sammenligne tjenesten Birthday med Eniro - selv om også Birthday har informasjon om adresse og telefonnummer.

- Vi fungerer på en helt annen måte. Vi fokuserer på bursdager og det å gjøre folk glade. Vi bryter ingen lover, sier han til Nettavisen.

- Denne informasjonen finnes jo allerede på nett. Tilgjengeligheten av denne informasjonen hører med i det informasjonssamfunnet vi lever i, påpeker han.

Ifølge Örner er målet til tjenesten å gjøre folk glade.

- Vi har hjulpet mange med å få kontakt igjen med familie, gamle klassekamerater og lignende. Vi vil at alle skal bli flinkere til å gratulere hverandre, sier han.

- Hva er problemet?

Örner mener det ikke bør være noe problem at de presenterer denne informasjonen.
- Dere i Norge har jo allerede skattelistene, og det er jo betydelig verre enn en fødselsdato. Hva er problemet med at andre får vite den? spør han.
- Hovedproblemet er vel at det er ganske enkelt å finne fram til det fulle personnummeret når en først har hele fødselsdatoen. Dessuten er det vel ikke alle som ønsker at dette skal ligge ut for alle.
Les også: Så enkelt avsløres ditt personnummer
- Er en ikke ferdig med å bli oppbrakt over slikt? En må følge med i tiden. I Sverige er det mange sider som viser hele personnummeret til alle. Jeg ser ikke problemet, sier Örner, og viser at det er enkelt å finne både dato og år om en setter sammen informasjon fra flere kilder.

- Populær i Sverige

Tjenesten har eksistert i over fire år i Sverige.

- Vi fikk litt kritikk i starten i Sverige, men nå har vi blitt en svært populær tjeneste, påpeker Örner, og sier de har knapt en halv million registrerte brukere totalt.

Varsler regelendringer

Datatilsynet varsler nå at de vil ta en nærmere titt på både denne tjenesten, og opplysningsbransjen generelt.

- Vi jobber nå med en tilsynsrunde i forbindelse med disse listene, og at det kan komme endringer i kjølvannet av dette er ikke utenkelig, avslutter Helmers.

Mer om
annonse