7 ting du bør vite om Windows 10

Dette er versjonen vi alle har ventet på.

I går viste Microsoft stolt frem sitt nye operativsystem, Windows 10, som vil komme sent i 2015. I samme slengen drepte de alle ryktene om at navnet ville bare bli Windows, Windows One eller det mest åpenbare, Windows 9.

Senest forrige uke skrev vi at navnet trolig ville bli Windows 9, det er jo tross alt etterfølgeren til Windows 8.1. Microsoft mener imidlertid at dette er en så stor oppdatering at de fortjener å hoppe over 9-eren, og gå rett til det tosifrede tallet. Hvor mye sannhet det er i dette utsagnet får vi fortsatt vente å se.

Hvis du vil lese en fyldig gjennomgang av nyhetene i Windows 10 har søsternettstedet vårt Tek.no akkurat det du trenger. Hvis du bare vil ha de viktigste punktene, står vi beredt til å hjelpe deg.

Her er syv korte punkter du bør ha fått med deg fra lanseringen:

1: Har startskjermen blitt en startmeny?

Hallelujah, startmenyen er tilbake.

Ja, det kan du si. Hvis du hater hvordan starstskjermen fortsatt blir blåst opp over hele skjermen din i Windows 8, har Microsoft nå padlet tilbake til den klassiske startmenyen i Windows 7.

Når det er sagt er ikke startmenyen helt lik den vi hadde i Windows 7. Den har fått litt friskere farger og et område forbeholdt fliser, så den føles fortsatt fersk ut. I bunn og grunn er den likevel den gamle startmenyen vi kjenner fra tidligere Windows-utgaver.

2: Prøver Microsoft å få meg til å bruke berøring?

Endelig blir appene som <em>egentlig</em> bare var ment for berøring, brukbare for alle med mus og tastatur.

Både ja og nei. Windows 10 ser ut til å bli operativsystemet vi ønsket at Windows 8 skulle være - et operativsystem for «alle».

Du skal kunne gå sømløst fra å bruke mus og tastatur i det ene sekundet, så ta med deg skjermen og bruke det som nettbrett i det andre. Du blir spurt om du vil bytte til berøringsmodus, og plutselig vokser appene til fullskjermmodusen vi kjenner fra Windows 8, og startskjermen er tilbake med sine digre fliser. På papiret virker det som det beste av to verdener.

3. «Operativsystem for alle». . . Betyr det at Windows 10 er lettere å bruke?

Windows 10 bryr seg ikke om størrelse - det er samme operativsystem over alt. .

Ifølge Microsoft er det akkurat det det betyr. For tidligere Windows-brukere skal læringskurven til Windows 10 være nærmest ikke-eksisterende.

I motsetning til Windows 8, som var et enormt steg vekk fra det vi kjente fra tidligere, er Windows 10 et steg tilbake. Mange har allerede begynt å kalle det nye operativsystemet Windows 7,5, fordi det ser mer ut som en blanding av Windows 7 og Windows 8 enn noe helt nytt.

4: Jeg likte startskjermen for berøring - hva skjer nå?

Startskjermen forsvinner ikke helt.Foto: Microsoft

Hvis du allerede brukte berøring vil du fortsatt kunne gjøre det i Windows 10.

Du vil stort sett kunne bruke berøringskontroller over alt i operativsystemet, forskjellen er at du nå kan velge å ikke bruke det, hvis du heller vil tilbake til mus og tastatur.

5: Hva er «virtuelle skrivebord»?

Se så mange skrivebord du kan ha. .

Dette er noe både Linux- og OS X-brukere har kost seg med i lang tid. Det er rett og slett en kjempenyttig funksjon for deg som trenger litt mer plass enn det vanlige skrivebordet ditt kan tilby. Hvis det blir for rotete med mange programmer oppe samtidig, eller du vil separere jobbprogrammer fra underholdningsprogrammene dine, finnes det nå en kjempelett måte å gjøre det på.

Alt du trenger er å trykke på en splitter ny «Task View»-knapp, som gir deg oversikt over alle programmer du kjører. Du kan så opprette et nytt skrivebord, hvor du kan dra over programmene du vil.

6: Så Windows 10 blir bedre for proffbrukere?

Snap-funksjonen har blitt mye bedre i Windows 10.

Korrekt. Mens vi irriterte oss over at Windows 8 gjemte bort helt vanlige ting som kontrollpanelet og systeminformasjon, blir dette nok en gang å finne på startmenyen.

De har også gjort Snap-funksjonen fra Windows 8 langt mer nyttig. Fra videoene vi har sett virker funksjonen langt mer responsiv, og lar deg veldig raskt fordele programmer du bruker over skjermen. Du kan ha opptil fire programmer oppe ved siden av hverandre, og så fort du har «snappet» et vindu til siden, får du opp forslag over andre programmer som kan festes ved siden av.

De virtuelle skrivebordene kan også bli en drøm på jobben. Du kan ha jobbtingene på det ene skrivebordet og se på YouTube-videoer på det andre, og så fort sjefen nærmer seg trykker du bare på én knapp, og hele jobbskrivebordet blir aktivt.

7. Okey, dette hørtes bra ut - når kan jeg prøve Windows 10?

Slik ser nye «Task View» ut.

Windows 10 blir ikke offisielt lansert før sent i 2015, men Microsoft er tydeligvis interessert i å la så mange som mulig prøve operativsystemet før den tid.

bloggen sin skriver Microsoft at de inviterer «PC-eksperter og IT-proffer» til å melde seg på til et tidlig beta-program, som vil starte fortløpende. Det står imidlertid ingenting om det er noen kriterier for hvem som kan melde seg på.

Foreløpig har det ikke dukket opp noe påmeldingsskjema, men det er forventet å komme i løpet av dagen. Så fort det åpner kan du melde deg på her.

Hvis de velger samme kjøreplan som Windows 8 vil de slippe en mer stabil test-versjon rundt februar/mars-skiftet neste år, og jevnlig oppdatere den frem til den endelige lanseringen.

Du kan lese enda mer om Windows 10 hos Tek.no eller se Microsofts gjennomgang av operativsystemet på bloggen deres.

Var dette bare en løgn?
Microsoft avslørte Windows 9-navnet ved en glipp »

(Kilder: Tek.no, Microsoft, Cnet, The Verge)

annonse