Nyhet

Tryller frem barndommen i bilder

Thomas Dagg lar gamle Star Wars-leker få nytt liv i spennende fotoprosjekt.

Husker du hvordan du som barn kunne være helt fortapt i lek, hvor bare fantasien satte grenser for hva som kunne skje?

Det gjør fotografen Thomas Dagg. Han har brukt de siste to årene på å gjenskape scenarioer han husker at han skapte som åtteåring.

Star Wars for livet

Sett denne før?Foto: Thomas Dagg

Resultatet er et fotoprosjekt litt utenom det vanlige. Dagg har benyttet seg av barndommens favorittleker og satt de inn i helt dagligdagse omgivelser – slik som dusørjegeren Boba Fett på undergrunnsbanen eller diverse romskip på himmelen.

– Jeg har livaktige minner av disse situasjonene fra barndommen som jeg nå har duplisert i bildene. Jeg ønsker å vise folk hvordan jeg tenkte som åtteåring, forklarer Dagg til Tek.no.

I bloggen sin skriver Dagg om hvordan han var helt forgapt i Star Wars-universet fra første øyeblikk. Mange av Tek.nos lesere kan kanskje kjenne seg igjen i å kunne sitere hele den originale trilogien ord for ord, eller å ha slitt ut et sett videokassetter fordi de ble sett om og om igjen.

På helsa løs

Dagg skriver at han husker hver eneste leke – hva de heter, når og hvordan han fikk dem, og hvilken rolle de spilte i fantasien hans. Favoritthistorien involverer hvordan han slo kloa i Chewbacca etter en allergisk reaksjon, hvor han ble tvunget til å drikke flytende kull:

– Jeg fortalte dem at jeg bare ville drikke den grusomme, svarte guffa hvis – og bare hvis – jeg fikk Chewbacca. Han var nestemann på ønskelista over figurer jeg trengte for å oppfylle fantasi- og lekekravene. Den dag i dag står Chewy på pulten min, en påminnelse om hvordan den åtteårige jeg, nær døden, bedrev utpressing.

Pendling er kjipt.Foto: Thomas Dagg

Moro med teknologi

Til Tek.no forteller Dagg at bildene ble til ved å benytte ulike brennvidder ved fotograferingen av den «virkelige verdenen» og lekene, slik at perspektiv og vinkler passet perfekt. I tillegg tok det litt eksperimentering med hvordan de ulike objektivene gjengav virkeligheten, med tanke på forvrengning og vignettering.

«Jeg digger disse tekniske greiene,» sier Dagg og forteller at det var særlig lyssettingen av bildene som var det han likte aller best. Selve lekene er fotografert med 18 prosent grå bakgrunn, slik at skyggene enklere kunne overføres til bildet fra virkeligheten.

Noen som rydder til jul?Foto: Thomas Dagg

Dagg understreker at den litt røffe stilen er en viktig del av prosjektet. Noen ganger knipset han rett og slett et bilde med mobiltelefonen først for å gi bildet et «blinkskudd»-preg av uperfekt komposisjon, for så å prøve å etterligne blinkskuddet med kameraet senere.

Gir tilskueren en utfordring

Inspirasjon henter Dagg fra film og fra en annen av hans lidenskaper, fysikk og vitenskap. Han forteller at han elsker historier, og liker å gi tilskueren litt å jobbe med.

– Jeg liker virkelig å gjemme små ting i arbeidet mitt. I Romvesen-serien min har jeg for eksempel vist romskipene i reflekterende overflater. Det går man gjerne glipp av, med mindre man ser nøye etter, men det er alltid givende når noen finner det jeg har gjemt, sier han til Tek.no.

Alle Thomas Daggs Star Wars-bilder kan du se på hjemmesiden hans. Blant annet gjetter du aldri hva han har gjort med JarJar Binks.

Bildene er brukt med tillatelse fra opphavsmannen.

Slik har du aldri sett Star Wars: Fan gjenskaper hele Episode IV i Minecraft

annonse