Tek.no

Nyhet

Leger har 3D-printet en menisk som gror på plass i kneet

Kunne dette reddet EM for håndballjentenes førstekeeper?

Vidar Ruud / NTB scanpix
17 Des 2014 06:00

En skade på en av meniskene i kneet behandles i dag enten ved at den sys sammen eller fjernes. Hvis den må fjernes helt, øker imidlertid sjansen for betennelser i kneet og leddgikt.

I disse dager avholdes håndball-EM for kvinner i Ungarn, hvor vår førstekeeper Kari Aalvik Grimsø ble sendt hjem tidlig nettopp på grunn av en meniskskade.

Det er det dessverre ingenting å gjøre med nå. Derimot visert ny forskning fra Columbia University Medical Center at meniskskader i fremtiden trolig kan behandles på en langt bedre måte, takket være 3D-printing. Det skriver Tech Crunch.

Gror på plass i kneet

Forskningsleder Jeremy Mao og hans team har nemlig klart å skrive ut kopier av menisken til 11 sauer på en 3D-printer. I løpet av 4-6 uker klarte kopiene å gro på plass i kneet igjen, og sauene klarte å bevege seg som normalt. De vet ennå ikke nok om langtidseffektene av slike inngrep, men testene de har gjort lover i alle fall bra.

Selve 3D-modellen er laget av nebrytbar plast som har blitt tilført to menneskelige proteiner (CTGF og TGFβ3). Disse proteinene setter igang en regenereringsprosess i kneet ved at de lokker til seg stamceller som finnes naturlig i kroppen. Dette danner nytt vev i menisken, som etter hvert erstatter plastskallet.

– Vi ser for oss at individuelt tilpassede menisk-skall – fra MR-scanning til 3D-printing – kan bli gjort i løpet av få dager, sier Dr. Mao i forskningsbeskrivelsen.

Det vil i så fall bety at en operasjonslege kan få kopien innen en uke, og at pasientens menisk med litt hell kan gro på plass i løpet av en drøy måned.

Fra venstre: Saue-menisk, 3D-modellen og den ferdige 3D-printede kopien.Foto: Columbia University Medical Center

Vil starte testing på mennesker kjapt

Metoden med å få stamceller som er i kroppen til å gjøre jobben fra innsiden skal være relativt ny. I andre stamcelleforsøk blir cellene som regel hentet ut av kroppen, og deretter satt inn igjen.

At skallet de bruker er naturlig nedbrytbart er også litt spesielt. Angivelig klarer kroppen å kvitte seg med de oppløste plastrestene fra 3D-modellen på en naturlig måte, uten at dette er forklart i detalj.

Dr. Mao ønsker å komme igang med kliniske tester på mennesker så fort som mulig, og har begynt å samle inn penger og tillatelser for å gjøre slike forsøk.

Både leger og pasienter foretrekker robotassistert kirurgi
– Vi vil bli operert av roboter »

(Kilder: Tech Crunch, Science Daily)

annonse

Les også