Til hovedinnhold

Snart slutt på sirup-surf på T-banen

Her kan du glede deg til 4G i sommer.

iStockphoto / 14120475

Endelig 4G på T-banen

Telenor innkalte torsdag til pressekonferanse for å vise fram resultatet av det siste årets 4G-utbygging.

Siden de gamle TV-frekvensene i 800 MHz-båndet endelig ble delt ut like før jul, har alle de norske mobiloperatørene jobbet på høygir med å oppgradere basestasjoner til 4G.

800 MHz har lengre rekkevidde enn de andre frekvensene som brukes til å bygge ut 4G, og egner seg derfor særlig godt til utbygging utenfor de store byene. Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen påpeker imidlertid at med 800 MHz kan de også levere god innendørsdekning på 4G i byene – noe de tidvis har slitt med fram til nå.

I Telenor er de veldig stolte av at halvparten av landets kommuner snart vil ha fått 4G, fra Finnmark til Agder. I tillegg kan kollektivreisende i Oslo-området glede seg over at landets desidert mest trafikkerte togtunell, T-banetunellen under Oslo sentrum, endelig skal få 4G i løpet av august.

– I sommer stenger T-banetunellen under Oslo. Da benytter vi sjansen til å få oppgradert anlegget, sier Amundsen til Mobilen.no.

Vondt å bli slått i tog-test

Telenors dekningsdirektør er ikke særlig fornøyd med å ha blitt slått av rival NetCom da Dagens Næringsliv testet mobilt bredbånd på pendlertogene inn til hovedstaden.

– Vi gjorde en analyse på dette i går, og det er to strekninger som gir meg vondt i hjertet: Den ene er strekningen mellom Tønsberg og Drammen, den andre er Østfoldbanen mellom Råde og Fredrikstad.

Ifølge Amundsen er Telenor allerede underveis med oppgraderinger for strekningen Tønsberg-Drammen, mens de vil måtte bygge flere helt nye basestasjoner for å bedre dekningen langs Østfoldbanen. Dette er ventet å være på plass i løpet av et års tid. I tillegg planlegges det bedre kapasitet langs indre trasé på Østfoldbanen. På flytoget er Telenor allerede i gang med å plassere ut 4G-repeatere i togvognene, så der kan du allerede surfe lynraskt hvis du har flaks med vogna du havner i.

Skal man få tipp topp dekning på alle pendlertogene varsler imidlertid Amundsen at det må et spleiselag til. I dag er det NSB som eier signalforsterkerne som plasseres i selve togvogna, så både NSB og de andre mobiloperatørene må på banen, sier Amundsen.

Les mer: – Mobildekning på tog er et tapsprosjekt

Disse sommerstedene får 4G i sommer

Her får du 4G langs kysten i sommer

Frem mot sommeren er hovedfokuset for videre 4G-utbygging kysten fra Østfold til Hordaland. Disse sommerstedene har allerede fått 4G, eller kommer til å få det i løpet av juni og juli:

Frogn(Drøbak)

Nesodden

Sørum

Arendal

Grimstad

Lillesand

Risør

Tvedestrand

Vegårshei

Røyken

Askøy

Bergen

Kvam,

Stord

Ullensvang

Molde

Ålesund

Bodø, Stjørdal

Gjøvik

Lillehammer

Oslo

Haugesund

Karmøy

Sandnes

Stavanger

Førde

Lærdal

Trondheim

Bamble

Kragerø

Notodden

Tromsø

Kristiansand

Lindesnes

Lyngdal

Mandal

Horten

Larvik

Nøtterøy

Sandefjord

Tjøme

Tønsberg

Fredrikstad

Hvaler

Rygge

Råde

Eigersund

Gjesdal

Karmøy

Klepp

Sola

Suldal

Time

Farsund

Flekkefjord

Kvinesdal

Mandal

Marnardal

Sirdal

Søgne

Vennesla

Åseral

annonse