Til hovedinnhold

Israel måtte stenge viktig tunnel etter nettangrep

Tror nå at landets neste krig vil starte på nettet.

Wikipedia Commons

Israel har som kjent en god del fiender i Midtøsten, noe som også har ført til en kraftig økning i antall nettbaserte angrep mot landet. Nylig ble den lille staten utsatt for et av de mest alvorlige slike hittil.

Som nyhetsbyrået AP melder gikk en viktig del av Israels nasjonale veinett ned for telling i september etter et massivt og sofistikert hacker-angrep.

Stort tunnel-system

Angrepet var rettet mot det såkalte «Carmel Tunnels»-systemet i landets tredje største by, Haifa. Dette er et system av veitunneler som utgjør hovedåren for trafikken inn og ut av byen.

Hackerne infiserte sikkerhetssystemet til veistrekningen med trojanske hester, og som et resultat ble strekningen umiddelbart stengt i 20 minutter. Dagen etter kom det imidlertid et nytt angrep som stengte veien i hele åtte timer, noe som førte til en massiv trafikkork i området. De økonomiske kostnadene skal ha kommet på flere hundre tusen dollar.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, men ifølge israelske etterforskere skal det dreie seg om profesjonelle hackere á la den beryktede Anonymous-gruppen, som allerede har angrepet landet tidligere. Det skal imidlertid ikke være sofistikert nok til at det er Iran eller andre stater som er ansvarlige denne gangen.

– Kan bli starten på en krig

Ifølge den israelske forsvarssjefen Benny Gantz, som nylig holdt en tale om landets fremtidige trusler, kan Israels neste krig gjerne starte med angrep av denne typen, som potensielt kan lamme store deler av landet.

Israel rammes visstnok av flere tusen nettangrep årlig, ofte mot svært viktige deler av infrastrukturen, fra blant andre Iran, Hizbollah og Hamas. Israel på sin side har også svart med å gjenomføre ulike nettangrep selv.

Siden landet er relativt isolert, blant annet ved at det ikke har en elektrisitetsavtale med noen av nabolandene, er det ekstra sårbart for angrep mot infrastrukturen. Israel har investert store ressurser i datasikkerhet som følge av dette, men det ser altså ut til at man ennå har et stykke igjen.

Vi har også våre datasikkerhetsproblemer:
Nå vil regjeringen bruke ny kryptering for å unnslippe NSA »

(Kilde: AP)

annonse