Nå svelger Lenovo enda mer av kjempen IBM

Kineserne kjøper IBMs x86-serveravdeling.

I dagens dystre PC-marked er kinesiske Lenovo blant de ytterst få som fremdeles gjør det relativt bra, og den siste tiden har selskapet økt avstanden til HP som verdens største PC-produsent, med en markedsandel på 18,1 prosent.

Hovedårsaken til Lenovos dominerende posisjon på PC-markedet er at selskapet kjøpte opp hele IBMs PC-avdeling i 2005, og siden den gang har Lenovo også vært i forhandlinger om å overta den såkalte System X-avdelingen til IBM, som produserer x86-baserte servere.

Kjøpt for 2,3 millarder dollar

Nå melder nyhetbyrået AP at oppkjøpet er et faktum. Lenovo skal ha punget ut med 2,3 millarder dollar for å sikre seg IBMs x86-avdeling.

Dermed utvider selskapet altså produkt-porteføljen sin, som i tillegg til PC-er også består av nettbrett, mobiltelefoner, TV-er (i hjemlandet Kina) og lagringsløsninger.

Lenovo har også en serveravdeling fra før, men denne er visstnok bare en brøkdel så stor som IBM-avdelingen. Med dette oppkjøpet vil Lenovo rykke opp fra en sjetteplass til en tredjeplass blant globale serverleverandører, og øke markedsandelen sin fra 2 til hele 14 prosent.

Skifter fokus

Oppkjøpet betyr imidlertid ikke at IBM er ute av serverbransjen. Selskapet beholder nemlig sin såkalte Power Systems-avdeling, som leverer kraftige servere til blant annet næringslivet.

Salget kan ses på som et ledd i IBMs skifte av fokus bort fra tradisjonell maskinvare og over til blant annet kunstig intelligens. Ifølge AP kunngjorde selskapet nylig en investering på én millard dollar i sitt pågående Watson-prosjekt, og IBM fikler blant annet også med diverse andre prosjekter, som for eksempel «tenkende» databrikker.

Lenovo er på sin side stadig på hugget: Nå lanserer de sin første Android-baserte PC »

(Kilde: AP)

Les også
IBM skal utvikle selvdestruerende databrikker
Les også
IBM vurderer å selge unna brikkeproduksjonen
Les også
Lenovo slipper sin første Android-PC
Les også
Lenovo har satt ny inntjeningsrekord
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
Les også
Nå skal kineserne lage PC-er i USA
Les også
Lenovo kjøper trolig deler av IBM
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
annonse