– Mobilen er smartere enn deg i 2017

Det hevder det anerkjente analyseselskapet Gartner.

De fleste av oss bruker allerede smartmobilen som en slags ekstern hjerne. Nå melder Telekomidag.se at smartmobilen innen fem år vil kunne være smartere enn folk flest. Og kilden til denne litt oppsiktsvekkende påstanden er selveste Gartner.

– 2017 kommer mobilen din til å være smartere enn deg, sier Gartners mobilitetsekspert Carolina Milanesi.

Hun sier for eksempel at du snart kan bli vekket en halvtime tidligere enn alarmen du har satt, fordi mobilen har oppdaget at det er trafikkaos om morgenen. På den måten vil du likevel rekke morgenmøtet ditt.

Les også: – Må være høy "Wife Acceptance Factor"

Tilpasser for deg

Det handler altså om kognitiv databehandling, og hvor faretruende nærme smartmobilen er å kunne imitere menneskelig intelligens. Det handler om innhenting av personlig informasjon og deretter sette det i system, eller tilpasse det til individuelle brukermønstre. På den måten kan mobilen hjelpe oss med hverdagslige gjøremål, selv før vi har tenkt tanken selv. Dette er vel til dels det Google Now går ut på allerede.

Med så mye informasjon som allerede lagres i diverse skytjenester eller i sosiale medier, er det kanskje ikke så rart at det blir mulig å gjøre smartmobilen om til en digital rådgiver og assistent.

Google Now (iOS-versjon).Foto: Apple AppStore/montasje

Halvveis "menneskelig"?

Alle forsøk på å sammenligne menneskelig intelligens og kunstig intelligens er selvfølgelig satt litt på spissen. Det blir nok lenge til mobilen min treffer "drømmemobilen" sin på Tinder, eller at den blir helt utladet av kjærlighetssorg hvis ingen vil "tethere" med den, eller noe sånt. Gartner har derimot satt opp fire kriterier som må oppfylles for at en smartmobil skal kunne klare å oppføre seg menneskelig.

De er som følger:

1. Synkroniser meg.

2. Se meg.

3. Kjenn meg.

4. Vær meg.

Gartner mener at smartmobilene allerede har lykkes med de to første stegene, altså å synkronisere opplevelser fra den virkelige verden inn i den digitale. Kognitiv databehandling, kaller de det. Det som gjenstår er altså at smartmobilen på ett eller annet vis skal kunne "kjenne", eller i alle fall registrere data som kan omgjøres til noe som ligner menneskelige følelser.

Kanskje det betyr sensorer i wearable devices, som merker når du fryser eller når pulsen din går i gallopp? I så fall kan mobilen din, før du merker det selv, komme med forslag om tøfler og te, eller foreslå en 5-minutters yogatime via YouTube-appen.

– Innen de neste fem årene kommer dataene om hva vi liker og ikke liker, våre omgivelser og våre relasjoner til å bli brukt av våre bærbare dingser, for å øke nytteverdien deres og sånn sett gjøre våre liv bedre, avslutter Milanesi i Gartner.

Les også: – 10 millioner «smarte briller» innen 2018

Hvordan bruker du din eksterne hjerne i hverdagen - og hvordan tror du det blir om fem år? Kommenter i forumet under!

(Kilder: Telekomidag.se)

Les også
IBM vil putte en super-datamaskin i mobilen din
Les også
Google kjenner igjen dama
Les også
– Må være høy Wife Acceptance Factor
Les også
– 10 millioner «smarte briller» innen 2018
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
annonse