Se hvordan Windows har utviklet seg
Grensesnittet har endret seg drastisk siden 1985.
Windows gjennom tidene
Denne uken skal Microsoft lansere Windows 8, tre år etter at forgjengeren Windows 7 kom på banen.
Men Windows 8 er ikke bare en ny iterasjon av det populære systemet; det byr på den mest radikale endringen i brukergrensesnittet vi har sett siden Windows 95. Startmenyen er borte, integrering mot nettskyen «Skydrive»er tett og et helt nytt grensesnitt – tidligere kalt «Metro» – tar i stor grad over navigeringen din.
Endringer i noe så kjent og kjært som brukergrensesnittet til et operativsystem skaper alltid litt oppstyr. Med endringene som Windows 8 byr på er det mange grunner til å både elske og mislike løsningene Microsoft har gått for.
Men; det er samtidig veldig lett å glemme at operativsystemet har gått igjennom en rekke radikale endringer tidligere. I denne artikkelen presenterer vi grensesnittet som Windwos har hatt igjennom tidene – slik at du selv kan se endringene som har skjedd.
Få også med deg hele historien: Fra Windows 3.1 til Windows 8
Windows 1
Da Windows 1 kom i 1985 var det i stor grad kun designet for å brukes med tastatur. Du kunne bruke det med en mus, men få PC-er på den tiden hadde slikt.
Windows 3.0
Det var først med Windows 3, i 1990, at grensesnittet virkelig la til rette for den høyst kritiserte datamusen. Et skikkelig fargespekter kom også på plass, hele 256 forskjellige varianter var støttet, noe som var et stort fremskritt på den tiden. Med Windows 3.0 fikk Microsoft det store gjennomslaget kommersielt.
Windows 3.1
I 1993 kom kjempen Windows 3.1. Her ble dra-og-slipp-funksjonalitet introdusert for første gang, samt at støtte for multimedia kom på plass.
Bli med over på neste side, for å se resten av utviklingen »
Denne artikkelen ble først publisert i oktober 2012, og er nå oppdatert.
Windows 95 og fremover
Windows 95
Med introduksjonen av Windows 95 fikk man det grensesnittet vi i dag er kjent med. Startmeny, oppgavelinje og utforskeren kom på plass.
Windows 2000
Ved tusenårsskiftet kom Windows 2000. Den var hovedsaklig ment for bedriftskunder, og fikk en forbrukerversjon i form av Windows ME kort tid senere. Grensesnittet var i stor grad det samme som det Windows 95 introduserte.
Windows XP
I 2001 kom en av de store kongene til Microsoft, Windows XP. Grensesnittet fikk en solid grafisk overhaling, med klare farger og runde hjørner.
Bli med over på neste side, for å se den siste delen utviklingen »
Windows Vista og fremover
Windows Vista
Det drøyde hele seks år før Windows XP fikk en oppfølger – Windows Vista. Systemet måtte tåle mye kritikk, da det ble kjent for å være tungdrevet uten å egentlig ha mye nytt å by på. Tungdrevet var det i stor grad på grunn av grensesnittet, som nå bød på enn på en rekke grafiske endringer – kjent som Aero. Vinduer var delevis gjennomsiktige, og en rekke småanimasjoner ved lukking og åpning av dem ble innført. En ny startmeny kom også på plass.
Windows 7
Microsoft snudde seg raskt rundt, og to år senere var Windows 7 på plass. Det nye operativsystemet samlet de delene av grensesnittet som folk likte fra både Windows Vista og XP, samtidig som nye funksjoner ble innført. Du kunne nå feste programmer til oppgavelinjen, vinduer kunne settes i fullskjerm ved å dytte de opp på toppen av skjermen, eller minimeres ved å riste på dem. En hurtigknapp for å komme til skrivebordet og små antydninger til berøringsstøtte fant også sin vei inn i varmen.
Windows 8
Denne uken, 26. oktober 2012 slapp Microsoft et helt nytt operativsystem – Windows 8. Det skal fungere like godt på nettbrett som på PC-er, og kommer med både det tradisjonelle skrivebordet og en egen startskjerm (tidligere kalt Metro). I det tradisjonelle skrivebordet ble de runde hjørnene og de gjennomsiktige vinduene tatt bort, og den nye startskjermen er bygget opp av en rekke fliser med informasjon.
Windows 8.1
Ett år etter Windows 8-lanseringen, har Microsoft i dag sluppet den neste iterasjonen på markedet – Windows 8.1. Dette er en oppgradering mer enn det er et helt nytt operativsystem, men systemet kommer med en rekke valgmuligheter for det visuelle – slik at hver og en bruker kan gjøre det mer personlig.
Windows 8.1 har flere spennende endringer med seg:
Her er de viktigste nyhetene »