Tek.no

Nyhet

Se hvordan Windows har utviklet seg

Grensesnittet har endret seg drastisk siden 1985.

Hardware.no/Microsoft
Jørgen Elton Nilsen
17 Okt 2013 12:30

Windows gjennom tidene

Denne uken skal Microsoft lansere Windows 8, tre år etter at forgjengeren Windows 7 kom på banen.

Men Windows 8 er ikke bare en ny iterasjon av det populære systemet; det byr på den mest radikale endringen i brukergrensesnittet vi har sett siden Windows 95. Startmenyen er borte, integrering mot nettskyen «Skydrive»er tett og et helt nytt grensesnitt – tidligere kalt «Metro» – tar i stor grad over navigeringen din.

Endringer i noe så kjent og kjært som brukergrensesnittet til et operativsystem skaper alltid litt oppstyr. Med endringene som Windows 8 byr på er det mange grunner til å både elske og mislike løsningene Microsoft har gått for.

Men; det er samtidig veldig lett å glemme at operativsystemet har gått igjennom en rekke radikale endringer tidligere. I denne artikkelen presenterer vi grensesnittet som Windwos har hatt igjennom tidene – slik at du selv kan se endringene som har skjedd.

Få også med deg hele historien: Fra Windows 3.1 til Windows 8

Windows 1

Da Windows 1 kom i 1985 var det i stor grad kun designet for å brukes med tastatur. Du kunne bruke det med en mus, men få PC-er på den tiden hadde slikt.

Windows 3.0

Det var først med Windows 3, i 1990, at grensesnittet virkelig la til rette for den høyst kritiserte datamusen. Et skikkelig fargespekter kom også på plass, hele 256 forskjellige varianter var støttet, noe som var et stort fremskritt på den tiden. Med Windows 3.0 fikk Microsoft det store gjennomslaget kommersielt.

Windows 3.1

I 1993 kom kjempen Windows 3.1. Her ble dra-og-slipp-funksjonalitet introdusert for første gang, samt at støtte for multimedia kom på plass.

Bli med over på neste side, for å se resten av utviklingen »

Denne artikkelen ble først publisert i oktober 2012, og er nå oppdatert.

Les også