Til hovedinnhold

Har gitt brukerinformasjon til NSA minst 60 000 ganger

De seneste tallene er nå offentliggjort.

Wikipedia Commons

I kjølvannet av Edward Snowdens utallige avsløringer om NSAs enorme overvåkningsvirksomhet, har flere av de involverte IT-selskapene presset på for mer åpenhet overfor brukerne deres.

I den forbindelse sendte Google, Facebook og Microsoft i fjor et brev til amerikanske myndigheter for å få fjernet munnkurven, noe som førte til at selskapene fikk anledning til å offentliggjøre antallet forespørsler de har fått om å gi fra seg brukerinformasjon.

Nye tall

Disse tallene gjaldt siste halvdel av 2012, men som magasinet Forbes melder har IT-selskapene nå på nytt fått tillatelse til å offentligjøre informasjon om forespørslene de har mottatt fra NSA.

Det er Google, Facebook, Microsoft og Yahoo som nå publiserer tallene, som gjelder for de seks første månedene av 2013. For ordens skyld tar tallene altså for seg antallet brukerkontoer som ble berørt av myndighetens forespørsler.

I perioden januar til juni 2013 ga Google fra seg informasjon om mellom 9000 og 10 000 brukerkontoer. Tallet for Facebook ligger på mellom 5000 og 6000, mens mellom 15 000 og 16 000 kontoer hos Microsoft ble berørt.

Av en eller annen grunn ligger tallene for Yahoo langt høyere enn alle disse, med mellom 30 000 og 31 000 berørte brukerkontoer.

Ennå ikke fornøyde

Som man kan se er tallene på ingen måte nøyaktige, men derimot temmelig grove anslag. Det finnes heller ingen informasjon om akkurat hva slags type informasjon NSA har bedt om tilgang til, så det kan altså omfatte både e-poster, meldinger, adresselister og mer.

I en bloggpost skriver Google at tillatelse til å offentliggjøre disse tallene er et skritt i riktig retning, men at det fortsatt må jobbes for enda mer åpenhet og gjennomsiktighet, slik at flest mulig kan forstå hvordan overvåkninglover faktisk fungerer.

Selskapet sier at de blant ønsker å ha mulighet til å offentliggjøre det nøyaktige antallet forespørsler, i tillegg til flere detaljer om selve innholdet i disse forespørslene.

Edward Snowden er mannen bak det hele: Nå er han nominert til Nobels fredspris av nordmenn »

(Kilde: Forbes)

annonse