Tek.no

Nyhet Tiårets viktigste mobiltelefoner

Årene da smartmobilene ble allemannseie

Vi har funnet frem til de viktigste telefonmodellene fra 2005 til 2007.

Finn Jarle Kvalheim
27 Sept 2012 06:00

Nettstedet du leser nå har rukket å bli ti år gammelt – eller ungt. Mobilverdenen utvikler seg i stadig større tempo, og de siste årene har vi såvidt fått en smakebit av hvor veien videre vil gå. I denne artikkelserien skal vi sette fokus på noen av de ti siste årenes milepæler, og hva de har gjort for måten vi bruker mobiltelefoner på.

Sist gang så vi på noen av telefonene og endringene som fulgte dem i Amobils spede barndom. Vi tar opp tråden i 2005, og smartmobilene er i ferd med å bli allemannseie. I Finland aner Nokia fred og ingen fare, mens en amerikansk elektronikkprodusent er i ferd med å riste mobilmarkedet i fillebiter. Dette er tre spennende år!

Nokia 6680 var med på å lansere videotelefoni over 3G i Norge. Desverre var funksjonen vanskelig å bruke og kvaliteten dårlig. .
Kort tid etter at 6680 kom på markedet fikk den seg en overhaling på designsiden, og ble født på ny som N70. Den første telefonen i Nokias N-serie.

2005: Nokia 6680

3G var akkurat begynt å bli vanlig, og både teleoperatører og medier snakket om videotelefoni som den viktigste tjenesten. Det var likevel ikke mange mobiler på markedet som støttet dette. Nokia 6680 endret på dette.

Som den første smarttelefonen ble den sammen med en langt enklere telefon, Sony Ericsson K600, en av de første telefonene på markedet som hadde et ekstra kamera montert over skjermen, slik at mobilbrukerne faktisk kunne se hverandre på en fornuftig måte.

I 3G-telefonene uten frontkamera kunne man selvsagt vekselvis se hverandre hvis man snudde telefonene rundt – men følelsen av skikkelig fremtidsteknologi uteble litt.

Les testen av Nokia 6680

Fremtidsfølelsen som falmet

Desverre uteble den i grunnen også da skikkelig videotelefoni først ble tilgjengelig. For det første fungerte ikke løsningen alltid som den skulle. Du var avhengig av å ha 3G-dekning for å bruke videotelefoni, og selv om du hadde 3G-dekning var det ofte at telefonene blånektet på å sette opp videosamtalene.

Når det først virket hakket videoen og den var som regel ganske kornete. Fremtidsfølelsen uteble altså fortsatt. Det hjalp slett ikke at det var fullstendig bingo om den du ringte til faktisk hadde mulighet til å ta i mot en videosamtale eller ikke.

Starten på N-serien

Til tross for at de første 3G-telefonene med skikkelig støtte for videosamtaler på papiret hørtes litt ut som om noen hadde hentet en dings rett ut av Star Trek, ble de aldri kjempesuksesser på grunn av denne funksjonen alene.

Nokia 6680 var på alle andre måter en naturlig forlengelse av veien Nokia startet på med 6630, og dermed var den slett ingen dårlig telefon. "Pæredesignen" som 6630 hadde var nå borte, men 6680 var fortsatt en ganske kantete sak. Den ble raskt etterfulgt av en av Nokias andre store klassikere; N70. På innsiden var N70 nesten identisk, men den hadde fått en mye mer stilren design. Det var også den første av telefonene i Nokias N-serie, en serie forbeholdt underholdningsmobiler og flaggskip.

  • Andre viktige telefoner fra 2005
  • Nokias N90 var en av de tidligste satsingene på mobilvideo, og leverte for første gang god videokvalitet fra en telefon.
  • Nokia N91 var utstyrt med en 4 eller 8 GB stor harddisk og ble presentert som musikktelefonen over alle.
  • Sony Ericsson W800 ble den første av mange telefoner som skulle videreføre Sonys Walkman-navn.
Nokia N95 hadde absolutt alt du kunne ønske deg i en smarttelefon og ble en av Nokias største suksesser.
Akkurat som 6680 fikk N95 seg fort en oppgradering fra standardversjonen. Den nye het N95 8 GB, og hadde litt større skjerm og masse innebygget lagringsplass.

2006: Nokia N95

Midtveis i 2006, året etter at N-serien først ble lansert, ble en av Nokias største suksesser noensinne lansert. Den kom riktignok ikke på markedet før i begynnelsen av 2007, men det skal vi komme tilbake til.

Det er naturligvis N95 vi snakker om. En stilren og heftig skyvetelefon som på tidspunktet den kom hadde absolutt alt.

Les testen av Nokia N95

Svært velutstyrt

Telefonen var utstyrt med datidens heftigste kamera, som knipset overraskende gode bilder med fem megapikslers oppløsning. Den hadde minnekortplass til å lagre bildene på. Ville du se på dem etterpå eller vise dem frem til naboen hadde den en av markedets beste mobilskjermer, og den hadde TV-utgang.

N95 hadde også et sett gedigne høyttalere bygget inn i hver side. Dette var en av de første gangene du kunne sette på musikk rett fra mobilen uten at det låt fislete og tynt.

Dual Core anno 2007

Nokia hadde bakt inn en svært kraftig motor i N95, og telefonen kan betraktes som en av de første mobilene med flere prosessorkjerner – selv om den ene riktignok var ganske spesialisert. En voldsomt kraftig grafikkløsning hadde den også, etter datidens standard.

Til sammen betød alt dette en brukeropplevelse som var bedre enn alt som hadde kommet før, og en langt mer allsidig telefon. Telefonen ble for eksempel ikke merkbart tregere om du spilte av video eller musikk samtidig som noe annet pågikk.

Enstemmig hyllest ... men

N95 er kanskje den siste telefonen Nokia har fått enstemmig og forbeholdsløs hyllest for. Det var kanskje ikke så rart at Nokia kort tid etterpå slapp N95 8GB, en modell med litt oppgradert skjerm og massive 8 gigabyte innebygget minne.

Nokia hadde all grunn til å være fornøyde, om det ikke var for ...

  • Andre viktige telefoner fra 2006
  • Nokia 5500 var den første vanntette smarttelefonen med Symbian S60. Desverre var skjermen så liten at få faktisk brukte den som en smarttelefon.
  • HTC får en av sine første store suksesser under eget merkenavn. HTC TyTN hadde utskyvbart fulltastatur, Windows Mobile og gode spesifikasjoner. Den var likevel hverken rask eller spesielt enkel å bruke.
  • Samsung X820 var verdens tynneste telefon, med en tykkelse på 6,9 millimeter.
Vent nå litt. Dette er da ikke en iPhone? Samarbeidet mellom Apple og Motorola ble aldri noen stor suksess.
Slik så den første iPhone-en ut. Den hadde enkle menyer som alle forstod, var lynrask i bruk og hadde stor berøringsskjerm.

2007: Apple iPhone

Ryktene om et "revolusjonerende" og "fantastisk" produkt fra Apple hadde gått i evigheter. Produsenten var frem til da mest kjent for datamaskiner, og musikkspilleren iPod. Etter å ha vært svært nært konkursspøkelset på tidlig 2000-tall, var iPod en svært viktig del av comebacket.

Svakt første forsøk

Apple hadde allerede samarbeidet så smått med Motorola om ROKR E1, en telefon som kunne styres fra iTunes, den samme programvaren som styrte, og fortsatt styrer, iPod-modellene. Telefonen ble aldri noen suksess.

Mange klaget på at telefonen var treg og hadde dårlig brukeropplevelse. Den største hindringen var imidlertid at Apple hadde satt en grense på hvor mange musikkspor den kunne romme. Den tilmålte grensen var 100 sanger. Apple lanserte en ny musikkspiller samtidig med at ROKR kom ut, og Motorola beskyldte i sin tur Apple for å ha begrenset telefonen med hensikt for å hindre den fra å lykkes.

På det andre skal det skje

Da Apple endelig lanserte iPhone tidlig i 2007 var det noe helt annet vi fikk se.

En diger berøringsfølsom skjerm, nesten ingen knapper og en stilren design i aluminium. Telefonen var tilgjengelig med inntil 16 gigabyte lagringsplass, og du kunne putte så mange musikkspor inn på den som du fikk plass til.

Les testen av Apple iPhone

Alt den ikke kunne gjøre

Maskinvaren inni var ikke så spektakulær. Den manglet 3G og kameraet var forferdelig dårlig. Systembrikken som drev telefonen var heller ikke unormalt kraftig, selv om den ikke var noen sinke.

Blant de som sverget til Windows Mobile og Symbian var iPhone muligens mer kjent for alt den ikke kunne gjøre, og slik forble det lenge.

Nokias første svar på iPhone så slik ut. 5800 hadde en trykkskjerm som var tung å bruke og Symbian-menyer som ikke var fullgodt tilpasset en telefon uten knapper. Bød heller ikke på en særlig rask eller knirkefri brukeropplevelse.

Brukeropplevelse hinsides alt annet

De som brukte den var derimot skjønt enige om at brukeropplevelsen var hinsides alt annet. Til tross for alle sine mange mangler maktet iPhone å få mer ut av maskinvaren som var inni enn noen annen telefon. Noen av stikkordene var menyer som fulgte fingeren perfekt, en ekstremt god nettleser og en enkelhet som gjorde at alle forstod den. Senere fikk den også App Store, et tilskudd som har vist seg å være uvurderlig.

Årene som fulgte ble et kappløp, der alt ble målt opp mot iPhone. Så godt som alle nye telefonmodeller ble sammenliknet med Apples kreasjon, og selv om enkelte ble hyllet som "iPhone-killer"-e av anmelderne, var aldri markedet enig.

De åra det var så bratt

Oppoverbakken ble bratt for konkurrentene, og i særdeleshet den gamle kjempen Nokia. Selv om finnene hadde laget telefoner med trykkskjerm tidligere, ventet de ekstremt lenge før de reagerte på Apples nye produkt. Reaksjonen kom i form av Nokia 5800, som ble annonsert i slutten av 2008 – nesten to år etter iPhone. Brukeropplevelsen var svak, byggekvaliteten var heller tvilsom og skjermen var av den gamle typen du måtte trykke (hardt) inn for at telefonen skulle reagere.

Den første iPhone-en kom aldri til Norge. Apples mobilrevolusjon kom først i norske butikkhyller i sin andre generasjon, iPhone 3G. Da visste kjøperne allerede hva de ville ha.

  • Andre viktige telefoner fra 2007
  • LG KU990 Viewty var LGs flaggskip på kamerafronten. Den hadde en trykkfølsom skjerm på tre tommer, og ble en storsuksess for Sør-Koreanerne.

Les også del 1: De viktigste mobilene fra 2002 til 2004

Har vi glemt noen høydepunkter? Diskuter i forumtråden under.

annonse

Les også