Nyhet

Ingen debatt med Hells Angels

Nordic Light avlyser paneldebatt siden ingen vil ta til motmæle mot klubben.

Nordic Light skriver i sin pressemelding at deres mål er å utløse debatter gjennom den fotografiske kunsten.

Under festivalen, som i år er fra 23. til 27. april i Kristiansund, var planen å ha en paneldebatt med medlemmer fra Hells Angels i forbindelse med Marcel Lelïenhofs utstilling om motorsykkelklubben.

To Hells Angels-medlemmer og flere kritikere av klubben var invitert til debatten, men ingen av de i sistnevnte gruppe har valgt å stille opp.

– Vi tenkte det skulle være takhøyde for verbal kommunikasjon rundt fenomenet Hells Angels, sier Anne Lise Flavik, daglig leder i Nordic Light.

Kunne blitt spennende

Dagbladet skriver den 24. januar at BI-professor Petter Gottschalk mener det er forkastelig å ha debatt med Hells Angels. Gottschalk mener Hells Angels er den mest kriminelt belastede organisasjonen i Norge og sier at han ikke vil debattere i en setting som glorifiserer klubben.

– Rune "Super'n" Olsgaard svarer med korte populistiske setninger uten å gå noe nærmere inn i debatten. Han er et fullverdig HA-medlem og er fullstendig klar over hva som foregår i klubben. Nivået i et slikt debatt virker lite fristende, sier Gottschalk til Dagbladet.

Heller ikke politimesteren i Kristiansund er interessert i paneldebatt med Hells Angels.

– Mange i Hells Angels er dømt for alvorlig kriminell virksomhet. Vi ønsker ikke skape legitimitet for slik virksomhet og synes dette er uklokt av Nordic Light, sier Arnstein Nilssen, politimester i Kristiansund til Dagbladet.

Daglig leder i Nordic Light, Anne Lise Flavik mener det ville vært interessant å høre hva Hells Angels selv tenker om sin rolle og sin posisjon i debatt med deres sterkeste kritikere.

– Det kunne blitt en spennende og sjelden diskusjon om noe vi trenger å forstå. Så må vi konstatere at de som kunne være motvekter i en slik debatt, som politiet, justispolitikere, forskere og andre, ikke ønsker å delta i et panel der Hells Angels er med, fortsetter den daglige lederen.

Hun presiserer til Dagbladet at fotofestivalen ikke sympatiserer med kriminell virksomhet.

Nordic Light velger derfor å endre konsept.

– Skal det bli debatt, må det være motparter, det skal ikke være en enslig talerstol for noen. Vi tar dette til etterretning og endrer derfor paneldebatten slik at medlemmer av Hells Angels ikke deltar, sier Flavik.

– Dermed utgår også det annonserte intervjuet "Ansikt til Ansikt" hvor ett medlem av Hells Angels skulle være med, sier hun.

Ikke støtte

Lelïenhofs kontroversielle utstilling blir dog vist under festivalen, selv om Nordic Light har blitt beskyldt for å støtte kriminell virksomhet ved å vise den.

– Fotoutstillingen er ikke utrykk for noe støtte til noe som helst, presiserer festivallederen.

– Den er et godt eksempel på at fotografisk dokumentasjon av til kan belyse et fenomen klarere og tydeligere enn ord og nyhetsreportasjer. Gjennom bildene kan vi danne oss en historie, som er nettopp det fotografiet handler om, avslutter Flavik.

Les også: Nordic Light trosser AP

Kilde: Pressemelding

annonse