Bygde sitt eget mellomformatkamera

Brukte cognac-etui og reservedeler fra eBay.

Eirik Russell Roberts er ikke som andre fotografer: Han skyter primært analogt, med hjemmelagede kameraer. Lørdag 16. oktober 2010 postet han på sin da helt nye blogg On Your Kitchen Worktop at han hadde forelsket seg i analog fotografering, og at han ønsket å bygge et helt spesielt kamera.

Eiriks DIY 4x5-kamera.Foto: Eirik Russell Roberts

Dagen etter kom beretningen om det første kameraet Eirik bygde, et hendig lite 4x5-kamera som det tok omtrent 40 timer å bygge. "Det er ikke egentlig så vanskelig", skriver Eirik - alt man trenger er tross alt et objektiv, en filmholder, en lystett boks, en lukker, og å posisjonere objektivet i riktig avstand til filmen. Langt det meste ble kjøpt inn via ebay.

Et velfungerende lite kamera til tross: Eirik var ikke helt fornøyd. Drømmen var å bygge et kamera for 6x17-formatet, men det viste seg å være vrient å få til. Mange muligheter ble vurdert. En av planene var å bruke deler fra to 6x9-kameraer og sette disse sammen, men når man har motforestillinger mot å ødelegge et kamera for å bygge et nytt blir det vanskelig. Eirik var tilbake i tenkeboksen, men han ble ikke der lenge.

Det ferdige 6x17 "I Adore"-kameraet.Foto: Eirik Russell Roberts

Ideen kom en dag Eirik satt og så på to cognac-etuier - de var bygd i tre og hadde et interessant design. Den ene cognac-typen var A. E. DOR, og det var dette etuiet som skulle bli utgangspunktet for det ferdige 6x17-kameraet. Med reservedeler fra ebay, samme objektiv som i 4x5-kameraet og en del arbeidstimer tok drømmen form - et 6x17 mellomformatkamera som fikk navnet "I Adore", etter cognac-etuiet som ga Eirik ideen. Og bildene det hjemmelagede kameraet og Eirik produserer sammen, de er det ingenting å si på.

Foto: Eirik Russell Roberts
Foto: Eirik Russell Roberts

Les også: DIY: Spikk din egen filmrigg

Kilder:
Eirik Russell Roberts blogg
Eirik Russell Roberts på Flickr
ThePhoblographer.com

Mer om
annonse