Til hovedinnhold

Disse mobilene stråler mest

Mobiltelefoner avgir elekromagnetisk stråling, men hvorvidt denne strålingen er skadelig eller ikke er stadig et hett stridsemne blant forskere. Mangelen på konkluderende bevis den ene eller andre veien bidrar til ulike tolkninger av studier som er gjort på dette området. Nå har imidlertid Verdens helsorganisasjon (WHO)plassert mobilbruk i samme bås som eksos, bly og kloroform når det gjelder helsefare.

Det finnes personer som mener de er el-overfølsomme, og som hevder at mobilstrålingen gjør dem syke. Disse, og andre som er bekymret for at stråling fra mobilen kan være skadelig, tar gjerne med strålingsverdi i vurderingen ved kjøp av ny telefon.

Vi har hentet inn strålingsverdier for mobiler som er i salg i Norge. Stråleverdiene varierer stort, og i verste fall kan to mobiler ha nesten syv ganger forskjell i stråleverdi.

Hopp rett til strålingslisten

Hvor farlig er mobilstråling?

Foreløpig har det ikke kommet håndfaste bevis på at mobilstråling kan ha en skadelig effekt. Samtidig antyder resultater fra flere uavhengige studier en potensiell strålingsfare, særlig hos barn og unge. En svensk studie fra 2008 konkluderte med at mobilstrålingen kan trenge dypere inn i hjernevevet hos personer under 20 år enn hos voksne, fordi organene ikke er fullt utviklet.

Les mer: Frykter kreftepidemi blant barn

Det finnes også nordmenn som hevder at de lider av el-overfølsomhet, noe som blant annet innebærer at de føler seg varme i øret og kjenner prikking i huden når de snakker i mobiltelefon.

Statens Strålevern mener imidlertid at det ikke skal være noen fare forbundet med å bruke en mobiltelefon som har en strålingsverdi på 2 W/kg eller mindre.

Den enkleste måten å unngå stråling mot hodet på er å bruke en håndfri, samt å sende SMS fremfor å ringe.

Mini stråler mest

Strålingsverstingen i norske butikker akkurat nå er den populære Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro, den minste Android-mobilen på markedet med uttrekkbart tastatur. Strålingsverdien på 1,61 W/kg er betydelig høyere enn på flesteparten av mobilene du finner i butikkhylla.

Samsung Galaxy S er den mobilen på markedet som har lavest SAR-verdi. Denne har en strålingsverdi på kun 0,24 W/kg.

Sony Ericsson har i lang tid vært representert på verstinglistene når det gjelder stråling. I 2007 kom Sony Ericsson T650 på på markedet med en strålingsverdi på hele 1,8 W/kg - bare så vidt under den lovlige maksgrensen. Denne telefonen er imidlertid ikke lenger i salg.

Dette sier Sony Ericsson til sitt forsvar

- Vi bryter ingen strålingsgrenser

Merk at ikke alle mobiler fra denne produsenten har like høy SAR-veri. Den splitter nye PlayStation-mobilen Xperia PLAY er den som stråler minst av Sony Ericsson-mobilene på markedet akkurat nå, med en SAR-verdi på bare 0,36 W/kg.

Les også: Test av Sony Ericsson Xperia PLAY

Sony Ericsson Xperia PLAY

Publikumsfavoritter

Den nyeste Apple-telefonen iPhone 4 har en SAR-verdi på 0,93 W/kg - marginalt lavere enn forgjengeren iPhone 3G S.

Hele HTCs Desire-familie ligger godt under 1 W/kg, men det er den nye Desire S som ligger lavest med 0,35 W/kg.

Samsung Galaxy S (0,24 W/kg) er den mobilen med lavest strålingsverdi på markedet. Nettbrettet Samsung Galaxy Tab har for øvrig en SAR-verdi på 1,07 W/kg.

Nokia N8 har en SAR-verdi på 1,02 W/kg.

Strålingsverdien på nye LG Optimus 2X er 0,54 W/kg.

Sony Ericssons nye toppmodell Arc har en SAR-verdi på 0,66 W/kg.

VERSTINGENE:

MOBILENE SOM STRÅLER MINST:

ALFABETISK LISTE:

(Klikk for å sortere)

annonse