Til hovedinnhold

Nvidia lover mer minne enn kortet kan bruke

Trenger oppdatering for å utnytte alt minnet uten problemer.

Varg Aamo, Tek.no / EA (bakgrunn)

Målinger av Nvidias GTX 970 har vist at kun 3,5 gigabyte av de lovede 4 gigabytene kan brukes.

Nvidia kom raskt ut med en offisiell uttalelse som poengterte at kortet tilordner minne på en helt annen måte enn nesten identiske GTX 980, noe som rett og slett skal ha forvirret måleprogrammene.

Fungerer ulikt

Minnet til GTX 970 teller helt riktig fire gigabyte, men det er delt i to seksjoner. Én på 3,5 GB og en på 512 MB. Problemet er derfor ikke at kortet ikke kan holde på fire gigabyte data, men heller at de to minnedelene ikke kan leses på samme tid – noe som skaper problemer etter at de 3,5 gigabytene er fylt opp.

Prosessoren må dermed hente informasjon først fra ett av minneområdene, og deretter fra det andre. Kun programmer og spill hvor mer enn 3,5 gigabyte minne er i konstant bruk vil imidlertid oppleve nedsatt ytelse i forhold til om minnebrikken fungerte som på GTX 980.

Jobber med fiks

Alt oppstyret rundt kortet har fått Nvidias programvareavdeling på føttene. De jobber nå med en ny driver som skal justere måten minnet tilordnes på og forhåpentligvis redusere ytelsestapet som kan oppstå.

Enkelte kunder er likevel ikke fornøyde med løsningen og mener Nvidia har løyet om å tilby fire gigabyte minne på deres GTX 970 – noe som har ført til at flere ellers fint fungerende kort har blitt returnert.

Konkurrenten smir

AMDs kort lar deg utnytte alle fire gigabytene uten problemer, minner selskapet om i anledning Nvidias lille GTX 970-brøler. Foto: AMD

Det at Nvidia kan ha fått en liten ripe vet konkurrenten AMD å utnytte. De benytter anledningen til å sette ned prisen på sitt Radeon R9 290X-kort og lanserer samtidig en kampanje hvor de lover at når de hevder kortet deres har fire gigabyte minne, er det fire gigabyte minne du får.

Det ser ikke ut som prisen på AMDs R9 290X har falt nevneverdig her på berget de siste dagene, men om du setter opp et prisvarsel i vår Prisguide kan du få beskjed om AMD lemper på den også her til lands.

Som våre tester avslører er Nvidias GTX 970-kort uansett et svært godt valg om du er på jakt etter mest ytelse for pengene dine og ikke ønsker å punge ut vesentlig mer for storebror GTX 980.

Dette «billige» skjermkortet har gjort din gamle toppmodell avleggs:
Vi ville kjøpt GeForce GTX 970 »

(Kilder: Anandtech, Tech Power Up)

annonse