Til hovedinnhold

Google vil gi deg supersyn

Snuser på kontaktlinser med innebygd kamera.

Google

Det foregår mye rart hos den litt mystiske forskningsavdelingen til Google, som simpelthen bare blir kalt Google X Lab. Avdelingen er hittil kanskje mest kjent for oppfinnelsen Google Glass, men har fra før av blant annet stått bak selvkjørende biler i tillegg til at de ifølge rykter arbeider med en egen spillkonsoll.

I januar kunne vi melde at Googles forskningsavdeling har utviklet en prototype på noe de selv kaller «smartlinser», en type kontaktlinser som blant annet er ment å bistå diabetikere ved å analysere glukosenivået i tårene.

Nå rapporterer nettstedet Patent Bolt at Google har tatt patent på et høyteknologisk kontaktlinse-konsept av en annen art.

Kontaktlinse med innebygd kamera

Det Google visstnok nå har på gang er en kontaktlinse med et innebygd kamera, noe som utvilsomt kan få en del spennende bruksområder om oppfinnelsen noen gang skulle bli realisert.

Slik ser Google for seg at linsene skal se ut. Foto: Patent Bolt

Ifølge skisser til en av selskapets patentsøknader skal linsene inneholde både en kamerakomponent, separat bildesensor og kontrollkrets, som enten kan være fysisk eller trådløst sammenkoblet. Selve kameraet, som naturlig nok er svært lite, vil antakelig bli plassert nær kanten av linsen rett under pupillen for ikke å stå i veien for synet.

Meningen er visstnok at kameraet skal kunne følge blikkretningen til brukeren og for eksempel fange opp elementer i omgivelsene som brukerens øyne ikke klarer å få med seg. Linsene skal være i stand til å prosessere denne informasjonen og sende den videre til for eksempel en smarttelefon.

En mulighet Google ser for seg er at smarttelefonen deretter kan lage en lyd for å advare brukeren om for eksempel en bil som nærmer seg krysset du står ved, noe som vil være til stor hjelp for blant andre blinde eller svaksynte.

Mange muligheter

Dette er imidlertid bare en av mange muligheter, og et annet potensielt bruksområde er ansiktsgjenkjenning, noe som for eksempel kan være nyttig for politi som leter etter mistenkte. Google nevner også muligheten til å zoome inn og fokusere på bestemte objekter, nyttig om du for eksempel er på konsert og befinner deg langt unna scenen.

Extremetech tar det hele litt lenger og spekulerer i om teknologien for eksempel også kan sette soldater i stand til se gjennom røyk med infrarødt syn, bistå dem i å finne mål og gi bedre treffsikkerhet.

De høyteknologiske kontaktlinsene er som sagt kun på patentnivået, så når de eventuelt blir realisert og hva bruksområdet blir er høyst uvisst. Mer informasjon kan du lese hos Patent Bolt.

Google har stadig nye prosjekter på gang:
Nå har de vist frem en selvbygger-telefon »

(Kilder: Patent Bolt via Extremetech)

Mer om
annonse